ROBOTSKA REŠENJA MOGU VIŠE

Komentari: 0

Prodaja robota raste u čitavom svetu i pri tom potražnja dostiže nivoe bez premca. Rast je robotsku obradu postavio u središte pažnje – a takođe obezbedio odgovarajuće rešenje za manjak kvalifikovanih radnika. Feliks Ajsele, rukovodilac prodaje proizvoda R-EMENDO, Robotsko uklanjanje materijala, u kompaniji Schunk Nemačka, ne samo da je organizovao poslednju priredbu Stručni dani kompanije Schunk na njenoj nemačkoj lokaciji, koji su bili usredsređeni na tu temu, nego takođe očekuje dalji rast tržišta.

Pitanje je šta nas dalje čeka na tom području koje se razvija? Stefani Englert iz x-technik napravila je intervju.

Stefani Englert: G. Ajsele, Stručni dani kompanije Schunk važe za najvažniji događaj mreženja na tom području. Godine 2023. organizovali ste događaj prvi put. Jesu li Vaša očekivanja ispunjena?

Feliks Ajsele: Apsolutno. Lično sam bio veoma zadovoljan i primio sam mnogo pozitivnih reakcija od učesnika i predavača. Cilj Stručnih dana kompanije Schunk je promocija mreženja i udruživanje industrije.

To smo ponovo postigli. Tema "Robotsko uklanjanje materijala" privukla je veliku pažnju industrije i izazvala žive rasprave među stručnjacima i korisnicima.

S obzirom na entuzijastički odziv i dinamički razvoj te teme želimo da nastavimo s tom serijom događaja.

Stefani Englert: Stručni dani kompanije Schunk 2023. godine raširili su međunarodnu privlačnost događaja angažovanjem predavača iz Amerike. Kako je došlo do te promene?

Feliks Ajsele: Međunarodna dimenzija i odluka da se događaj odvija na engleskom prihvaćeni su na samom početku.

Automatizacija je globalno pitanje, koje nije ograničeno na samo nekoliko industrijalizovanih zemalja. Uključenje predavača iz Severne Amerike bilo je u nekoj meri slučajno, ali je veoma obogatilo forum, što je uvek pozitivno.

Uvodni govor je imao Glen A. Fric Karlson (Fritz Carlson) III, predsednik i glavni direktor Acme Manufacturing iz Mičigena u SAD, jednog od vodećih integratora robotike mašinske obrade.

Jan (Ian) Foslien, rukovodilac globalnog portfelja za robotiku i automatizaciju u američkom tehnološkom velikanu 3M, govorio je o visokosposobnim abrazivima za automatizovane aplikacije.

Ovaj panel visokog profila dokazao je ispravnost naše odluke da se uključimo u raspravu sa stručnjacima iz Severne Amerike.

Stefani Englert: Trend prema automatizaciji povećava se već duže vreme. Uprkos tome, prognoze za 2024. godinu su u nekim sektorima mešane. Kako ocenjujete stanje na tržištu?

Feliks Ajsele: Danas nije lako predviđati kako će se razvijati tržište. Na jednoj strani vidimo veoma robustan rast u industriji robotike i pripadajućem opsegu prodaje, jer sve više robota stiže na tržište.

Na drugoj strani postoji očigledan otpor dela kompanija prema kupovini, posebno kada se radi o većim narudžbama odnosno sistemima.

Pa ipak, jasno je da će neke investicije, mada zakasnele, na kraju biti potrebne. Optimistično gledam na rast potražnje za robotima na području mašinske obrade.

Uticajni trendovi kao što su sve veći manjak kvalifikovane radne snage i stalno poboljšavanje radnih uslova, naročito u pogledu ergonomije, takođe imaju pozitivan efekat na robotsku mašinsku obradu.

Stefani Englert: Već dugo postoji uverenje da su ljudski " vid i dodir" nezamenljivi u radnom procesu, pa da mašinska obrada ne može da dostigne preciznost. Izazov automatizacije procesa mašinske obrade izgleda previše velik. Kako biste se vi odazvali na ove nedoumice i šta biste rekli " skepticima"?

Feliks Ajsele: Na našoj priredbi su mnogi primeri iz prakse pokazali da su takva ograničenja stvar prošlosti .

Roboti , senzori, softver i specijalni alati iz našeg portfelja mogu da se koriste za automatizaciju mnogih koraka obrade, što vodi do bitno brže, bolje i isplati vije obrade nego što se pre mislilo.

Vešti integratori kombinuju ove elemente da bi osmislili pouzdane i produktivne procese čak i za najsloženije zadatke. Rezultat su uvek povećana produktivnost, dosledno besprekorno izvršenje i smanjeni troškovi, što u prevodu znači povećanje efikasnosti za korisnike.

Sve te prednosti govore u korist automatizacije. Štaviše, videli smo prezentacije naših predavača, kao iz Nordbo Robotics, koje su prikazale napredak u mašinskoj obradi utemeljenoj na AI.

Svima savetujem da s nama porazgovaraju o svojim aplikacijama i da zajedno s integratorima procene izvedljivost i troškovnu efikasnost svake aplikacije.

Praktična proba u jednom od naših dvanaest globalnih centara CoLabs, uz upotrebu obradaka samih stranki, obično se pokaže kao prvi korak u proceni održivosti projekata automatizacije.

Stefani Englert: Dakle, budućnost je u robotici, automatizaciji i AI?

Feliks Ajsele: Bez sumnje. Roboti nisu samo sposobni da rukuju teškim komponentama nego i da izvode operacije mašinske obrade, od jednostavnih do složenih.

Postoje još mnogi neiskorišćeni potencijali u automatizaciji tih procesa za poboljšanje efikasnosti mašinske obrade.

Na primer, kompanije koje već koriste robote za postavljanje i vađenje svojih mašinskih alata mogu da rašire njihovu primenu na razigličenje radnih komada, što bitno povećava iskorišćenost kapaciteta.

U Schunk-u nudimo celovit izbor alata za automatizovanu mašinsku obradu, koji je bio predstavljen na Stručnim danima kompanije Schunk.

Kada je reč o veštačkoj inteligenciji, tržište i primena AI u preduzećima spremni su na brz kvantni skok u evoluciji, omogućavajući prethodno neizvodljivu primenu i u velikoj meri pojednostavljujući operacije.

Stefani Englert: I poslednje pitanje: Hajlbron se trenutno razvija u evropski centar za AI istraživanja. Schunkovo sedište je u neposrednoj blizini. Da Ii je to slučajnost?

Feliks Ajsele: Snažan razvoj Hajlbrona nije slučajnost, i imamo sreću da smo tako blizu.

Ova lokacija nam omogućava da se aktivno angažujemo sa startapima, univerzitetima i istraživačkim institutima, i tako podstičemo izuzetnu razmenu koja je od suštinskog značaja za napredak novih tehnologija.

S prepoznavanjem ove prilike smo strateški partner Inovacionog parka veštačke inteligencije (Ipai) od njegovog osnivanja.

Na tom mestu se vizionari budućnosti susreću da bi udružili svoje resurse i stručnost i uhvatili se u koštac s izazovima koji predstoje ovoj suštinskoj tehnologiji.

Koristeći jake veze s lokalnim kompanijama i istraživačkim institucijama, gradimo snažnu mrežu za saradnju na inovativnim projektima veštačke inteligencije. Svesni smo da je prihvatanje digitalnih tehnologija kao što su IoT, AI i mašinsko učenje od ključnog značaja da sektor mašinstva napreduje na globalnom tržištu.

Cilj je da se razvijaju sve naprednija rešenja, uz istovremeno pojednostavljivanje kako njihovog kreiranja tako i korišćenja za krajnje korisnike.

Važno je da AI ne postane nesavladiva nego da ostane intuitivna i pruža praktičnu podršku budućim.

ROBOTI, SENZORI, SOFTVER I SPECIJALNI ALATI IZ NAŠEG PORTFELJA MOGU DA SE KORISTE ZA AUTOMATIZOVANJE MNOGIH KORAKA OBRADE, ŠTO REZULTIRA ZNATNO BRŽIM, BOLJIM I ISPLATIVIJIM OPERACIJAMA. 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti