Robotizovanje kao bitan elemenat savremene industrije

Komentari: 0

Međunarodna izložba MachTech & InnoTech Expo od 15. do 18. aprila nudi kobote, integrisana rešenja, precizne proizvodne i bezbednosne sisteme.

Impresionirajući razvojni tempo i uvođenje u proizvodnju. To je robotizovanje koje munjevitom brzinom ulazi u savremenu industriju.

Nesporno je da taj proces ima višestruku korist za proizvodnju kao što su ubrzanje proizvodnje praćeno smanjenjem troškova, super precizni proizvodi, stvaranje pretpostavki za porast i širenje na nova tržišta i stvaranje novih tržišnih niša.

„Robotizovanje“ je među ključnim rečima na međunarodnoj izložbi MachTech&InnoTech Expo. 11. put zaredom skup u Inter Ekspo Centru razotkriće potencijal industrijskih tehnologija u četiri izložbene dvorane na površini preko 10.000 kvadratnih metara, gde će više od 190 učesnika predstaviti na stotine inovativnih proizvoda i usluga!

Na izložbi od 15. do 18. aprila prisutni će otkriti najnovija rešenja u oblasti kobota, robotizovanih ruku, sistema za špricanje i elektrolučno zavarivanje, softvera, 3D štampanja i posebno projektovanih zaštitnih ogradnih postrojenja.

Robotizovane ruke

Izvode precizne operacije, dižu iznad sebe teške predmete i čak cele automobile. To su robotizovane mehaničke ruke koje će biti predstavljene učesnicima u MachTech & InnoTech i koje se mogu koristiti u teškim proizvodnjama i automobilskoj industriji. „Automatizacija industrijskih procesa preko integrisanja industrijskih robota od odlučujućeg je značaja u 21. veku“, komentarišu stručnjaci.

Robot MOTOMAN GP8 koji predstavlja Aramet Robotics okretan je i višenamenski. Proizvod Yaskawa je kompaktan i brz industrijski robot nosivosti 8 kg. 6-osovinski GP8 može da sklapa, pakuje, prenosi, podiže i ređa.

Poseduje pokriće protiv korozije, radi i u korozivnom okruženju sa kiselinama i bazama.

BG Robots će predstaviti impresivne KUKA kobote. Među sistemima koje poseduju su robot paletizer nosivosti do 60 kg.

Smart funkcionalnost i opseg od 360°

Integrisano rešenje za robotizovano elektrolučno zavarivanje biće u fokusu FANUC. Korišćenje industrijskih robota omogućuje postizanje visoke fleksibilnosti u ovom industrijskom procesu; a uvođenje mehaničkih ruku u kombinaciji sa specijalizovanom opremom za zavarivanje omogućuje visoki stepen automatizacije procesa zavarivanja. „Rezultat je kvalitetniji šav vara, veća produktivnost i efektivnost“, komentarišu stručnjaci.

Novi FANUC roboti SCARA nude kombinaciju brzine i preciznosti. Oni su preferisan izbor za kompanije koje se bave robotizovanom montažom ne toliko velikih proizvoda.

Njihov dizajn je kompaktan, a radni opseg 360°. Poseduju pametne funkcionalnosti i brojne inteligentne funkcije.

Super precizne operacije „struka“ su Hanwha Cobot HCR–5. Laki i udobni za prevoz oni mogu da se uklope u inteligentne sisteme. Dva kobota mogu da se koriste istovremeno i njima upravlja jedan kontroler.

Tehnički novitet u robotizovanju industrije je „ROBOT” – ekstruder za zavarivanje i 3D štampanje koji predstavlja Herc Bugarska. Mašina izrađuje besprekoran šav vara, a zahvaljujući mogućnosti za povezivanje od tri do 6-osnosg sistema mogu da se izrađuju raznovrsni proizvodi.

Preciznost rada eliminiše tzv. „ljudske” greške.

Strug sa robotizovanom stanicom za paletizovanje T250 RAIS je precizan i namenjen za mnoštvo radova. Njegove tehničke performanse obezbeđuju visoku produktivnost, održivost i brzinu kod svih vrsta obrade na strugu na različitim materijalima.

Uvedeno robotizovanje omogućuje mašinsko doturanje malih i srednjih detalja. „Ulaganjem u jednu takvu stanicu može da se automatizuje nekoliko mašina što omogućuje fleksibilnu proizvodnju“, komentarišu stručnjaci.

Bezbednost

Firme se fokusiraju i na bezbednost kod robotizovanja. Na MachTech & InnoTech Expo biće predstavljene zaštitne ograde Axelent. One su izgrađene na bazi standardnog dizajna što se tiče panoa, stubića, dodataka i boje.

Proizvodi serije X-Guard imaju modulnu konstrukciju čime se omogućuje brza izgradnja prostora odvojenog za kobote i robotizovane sisteme. Aramet Robotics će ponuditi i inovativni X-Guard Contour – zaštitni sistem sa zaobljenim uglovima.

Novi oblici omogućuju konstrukciji da se u potpunosti uklopi u celokupan sistem radnih prostora.

Zaštitna postrojenja u tri kategorije - “Basic”, “Strong” & ‘Heavy” ponudiće Stratons. Proizvodi omogućuju individualizaciju – prema karakteru proizvodnje, specifikama mašina i zahtevima stranke. Vodeća je i modularnost koja ušteđuje do 25% vremena za ugradnju.

„Robotizovanje“. Ova reč sigurno će biti od najbitnijeg značaja za razvoj industrije u svakom njenom aspektu. Stoga predstavnici grane će propratiti trendove u procesu robotizovanja u sektoru obrade metala i industrijskih tehnologija od 15. do 18. aprila na izložbi MachTech&InnoTech 2019.

international
exhibition for
industrial machinery
and technologies
www.machtech.bg

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti