REVITALIZACIJA HE „ĐERDAP“ I I II VAŽNA ZA NAŠ ENERGETSKI SISTEM

Komentari: 0
Fotografija od: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se sa Mihajilom Cvetkovim, šefom Predstavništva kompanije „Silovije mašini“ u Srbiji, i sa njim razgovarala o realizaciji projekta revitalizacije hidroagregata u Hidroelektrani „Đerdap 1“, kao i potencijalnoj saradnji na drugim projektima u energetici. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Kompanija „Silovije mašini“ realizuje važne aktivnosti za „Elektroprivredu Srbije“, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima.

Drago mi je da projekat revitalizacije HE „Đerdap I“ ulazi u završnu fazu, revitalizacija „Đerdapa II“ nam je, takođe, veoma važna, kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti. Pripremamo i knjigu projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja i u interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajil Cvetkov zahvalio je na sastanku, rekavši da ova kompanija dugo radi u Srbiji, te da saradnja datira još iz vremena Jugoslavije.

Dosta je naše opreme u „Đerdapu“ I i II, kao i „Kostolcu“. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu. Revitalizacija „Đerdapa I“ je zahtevna i zaslužuje veliku pažnju, stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju „Đerdapa II“, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna, rekao je Cvetkov.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na TENT-u.

 

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti