Regulisati rad digitalnih platformi

Komentari: 0
Fotografija od: © WH Digital GmbH / Martina Baljak

Beč je aktivan u inicijativi evropskih gradova Eurocities koja nastoji da poboljša saradnju gradova i digitalnih platformiza iznajmljivanje smeštaja kao što je Airbnb.

Beč želi da se zastarela pravila o e-trgovini izmene pa je tim povodom 22. oktobra 2019. godine gradski odbornik Peter Florijanšic predstavio predlog izmena pred Regionalnim privrednim odborom u sledeće četiri tačke:

1. Pristup podacima – Evropski gradovi i opštine treba da imaju pristup relevantnim podacima u digitalnom dobu. Gradovima su odgovarajući podaci potrebni radi efikasnosti, pre svega u poreskom sistemu.

2. Pravna sigurnost – Evropskim gradovima je potrebna pravna sigurnost, a za digitalna preduzeća trenutno važe pravila zemalja u kojima ona imaju pravno sedište.

3. Odgovornost platformi– Digitalne platforme moraju da budu odgovorne za ilegalne sadržaje koje nude, a gradovima treba da se dozvoli neki vid kontrole. Tako na primer subvencionisani stanovi građanima Beča omogućavaju doživotno stanovanje po dobrim uslovima i oni ne bi trebalo da se budu u ponudi smeštaja na ovim platformama.

4. Stanovanje – Nejasno regulisana privreda dovodi do nedostatka stambenog prostora u gradovima, a osobe koje traže stan često ne mogu da ga nađu. Evropsko pravo ovde treba da se umeša kako bi se u centru grada zajednički život i povoljno stanovanje omogućilo kako sugrađanima tako i turistima. Ova tema je naročito važna za Beč koji važi za „prestonicu umerenih stanarina“ i po tome je jedinstven u Evropi.

„Mnoge digitalne platforme se drže svake pojedinačne tačke i mi smo time zadovoljni.Želimo da ubuduće sva preduzeća koja posluju u Beču to takođe čine“ izjavio je član Gradskog veća Grada Beča zadužen za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodne odnose Peter Hanke.

Hanke je dodao da Beč nikako nije protiv ekonomije deljenja dokle god ona koristi građanima: „Beč apsolutno nije protiv digitalne privrede. Mi želimo digitalnu primenusvudagde ona ima smisla i koristi ljudima. Ali da se porez ne plaća ili da se regionalna pravila svesno ignorišu– to nije inovativno i to ne možemo da prihvatimo“ dodao je Hanke. 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti