Razvoj veštačke inteligencije mogao bi ugasiti mnogo radnih mesta

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Istraživanje investicione banke Goldman Sachs pokazalo je da bi razvoj veštačke inteligencije mogao da dovede do automatizacije mnogih poslova u SAD i Evropi, što bi moglo značajno da ugrozi stotine hiljada radnih mesta.

Prema Fajnenšel tajmsu, investiciona banka je rekla da bi sistem veštačke inteligencije kao što je ChatGPT mogao u budućnosti da stvori sadržaj koji se ne razlikuje od ljudske proizvodnje, što bi moglo da izazove bum produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji BDP za sedam odsto tokom perioda od deset godina. godine.

„To bi takođe doprinelo značajnim poremećajima na tržištu rada, što bi dovelo u opasnost 300 miliona radnika u velikim ekonomijama.

Procene pokazuju da je otprilike dve trećine poslova u SAD i Evropi izloženo određenom stepenu automatizacije veštačke inteligencije, na osnovu podataka o zadacima koje obično nastupaju u brojnim zanimanjima“, piše londonski list.

U SAD bi veštačka inteligencija uticala na 63 odsto radne snage, dok ostalih 30 odsto koji rade fizičke poslove ne bi bili ugroženi.

O razvoju veštačke inteligencije nedavno je govorio Bil Gejts, koji je skrenuo pažnju na činjenicu da će veštačka inteligencija uticati na industriju u narednih 10 godina.

"Dokazi pokazuju da posedovanje osnovnih matematičkih veština postavlja učenike za uspeh, bez obzira na karijeru koju odaberu.

Međutim, uspeh iz matematike opada širom zemlje, posebno kod Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca i učenika sa niskim primanjima.

AI može pomoći da se taj trend preokrene AI će poboljšati vaš rad, na primer tako što će vam pomoći da pišete e-poštu i upravljate prijemnim sandučetom“, napisao je Gejts.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti