Rast izvoza IT usluga u 2020. godini 4,4%

Komentari: 0

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. godini iznosio je 1,37 milijardi evra, što je za 4,4 odsto više nego 2019. godine, saopštio je Vojvođanski IKT klaster pozivajući se na podatake Narodne banke Srbije.

“Ovo nije rezultat na koji smo navikli proteklih godina kada je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25 odsto, ali pandemija je učinila svoje.

Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, no sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada”, navodi se u saopštenju klastera koji okuplja najbolje domaće kompanije iz sektora informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.500 stručnjaka.

Ukazano je da su IT kompanije u Srbiji uspele da od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata, očuvaju likvidnost i ljudske resurse i da je to aktuelnim okolnostima “fantastičan podvig”.

U poslednjem kvartalu ponovo je zabeležen uspon, da bi kraj 2020. godine doneo rast od iznad 30 odsto u poredjenju sa decembrom prethodne godine, navode u saopštenju i dodaju da oko 20.000 IT stručnjaka stoje iza ovog uspeha.

 

Izvor: BIZLife

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti