Pušten u rad prvi ABB brzi punjač za električna vozila u Srbiji

Komentari: 0

ABB je stekao bogato iskustvo radeći na svim vrstama projekata, od malih instalacija na tehnički pogodnim mestima do inovativnih sistema brzog punjenja u gradovima i van njih. Dubina znanja i sposobnost bliske saradnje sa kupcima omogućava ovom inovativnom tehnološkom lideru da razvije niz dokazanih i povezanih rešenja za ekološki prihvatljive transportne sisteme.

ABB je u saradnji sa kompanijom PORSCHE SCG d.o.o. Beograd u Srbiji inastalirao i pustio u rad prvu brzu električnu stanicu za punjenje (električni punjač) iz svog proizvodnog portfolija i time doprineo ideji elektrifikacije transportne infrastrukture, objekata javne primene i ostalih namena u Srbiji, koja je širom razvijenog sveta već uveliko sadašnjost.

Punjač tipa Terra 53 CT sa CCS priključkom i utičnicom tipa T2 nalazi se na poslovnom lokalitetu PORSHE Beograd Sever i pogodan je za punjenje električnih vozila gotovo svih EU proizvođača električnih automobila.

U pitanju su električni punjači sa jednostrukom ili dvostrukom vrstom priključka, koji isporučuju energiju ukupne snage od 93 kW ili 73 kW (AC+DC) i pogodni su za rad u ekstremnim vremenskim uslovima od -350C do +550C, sa veoma niskim nivoom radne buke.

Daljinsko praćenje stanja i rada i rešavanje problema su važne prednosti ovih ABB električnih punjača. Svi punjači mogu biti praćeni ili se njima može upravljati putem internet aplikacija, koje koriste mogućnosti nove digitalne ponude ABB Ability™, omogućujući korisnicima daljinski nadzor i upravljanje njihovom mrežom za punjenje.

Ova pogodnost, dakle, znatno olakšava daljinsko praćenje, održavanje i nadogradnju softverskih funkcija. Povezivanjem punjača, servisnih rešenja i ljudi, ABB je u mogućnosti da dijagnostikuje više od 90% slučajeva na daljinu, što rezultira značajnim uštedama u vremenu zastoja rada punjača (čime se povećava pouzdanost rada uređaja), radnom vremenu, kao i ostalim resursima. 

Električni punjač Terra 53 CT je opremljen kućištem od nerđajućeg čelika, jednostavan je za instalaciju, uz stepen zaštite IP 54, koji ga čini otpornim na prodor prašine i vode.

Sa konstantnom isporukom potrebne snage punjenja, omogućava brzo napajanje električnih automobila uključujući i vozila naredne generacije zahvaljujući tome što je zasnovan na tehnologiji otvorenog industrijskog interfejsa za buduća rešenja.

Njegove tehničke karakteristike podrazumevaju standard punjenja CCS i utičnicu T2 za AC punjenje, maksimalnu izlaznu snagu od 50 kW za DC i 43 kW (23 kW) za AC, kao i izlazni napon od 50 V do 500 V za DC i 400 V +/- 10% za AC, pri tom je maksimalna izlazna struja 125 A za DC i 32 A za AC i standard konekcije EN6185123 / DIN 70121 DC i EN61851 – 1:2010 AC, sa tipom konektora/utičnice Combo-2 DC u UEC62196 mod-3 tip 2 AC.

Takođe, električni punjač Terra 53 CT poseduje EMC 61000-6-3 Class B-residential sertifikat za industrijska i rezidencijalna područja, zbog čega je u potpunosti bezbedan za zdravlje ljudi i pogodan za korišćenje na autoputevima, benzinskim pumpama, autoservisima, u kompanijama koje imaju sopstvene vozne parkove, u poslovnom prostoru operatera infrastrukture punjenja i usluga, u prodajnom prostoru uvoznika i dilera električnih automobila i javnim gradskim površinama, poput javnih parkirališta.

Atraktivnost i efektnost ABB rešenja za brzo punjenje je potvrđena na konkretnim primerima. U Estoniji je 2013. godine pušteno u rad 165 brzih punjača, povezanih putem aplikacije sa nadzornim centrom.

Međusobna udaljenost punjača nije veća od 60 km, što vozačima pruža sigurnost da će kada se javi potreba brzo napuniti bateriju automobila i bezbrižno nastaviti svoje putovanje.

U pitanju je prva nacionalna mreža električnih punjača na svetu, koja je uspostavljena i puštena u rad za svega 6 meseci. Po ugledu na Estoniju, iste godine, započet je projekat u Holandiji, u okviru kog kompanija Fastned u saradnji sa ABB uspostavlja mrežu od 200 lokaliteta sa brzim električnim punjačima.

Svaka lokacija ima najmanje dva brza punjača serije Terra, koji pune automobil za svega 15-30 minuta. Trenutno je u procesu realizacija Češke i Bugarske nacionalne mreže električnih punjača.

Takođe, ABB je uzeo učešće u velikom projektu pod nazivom Electic (European Clean Transport Road Infrastructure Corridor), podržanom od strane EU odseka Transevropskih transportnih mreža (TEN-T), u okviru koga se vrši instalacija 155 ABB brzih punjača duž koridora koji povezuje četiri evropske države – Švedsku, Dansku, Nemačku i Holandiju.

Pored ovoga, u Nemačkoj je u toku projekat u kojem kompanija EnBW u saradnji sa ABB instalira na 119 lokacija, benzinskih pumpi i odmorišta, brze punjače, kao i 100 punjača ispred prodavnica trgovinskog lanca LIDL, a u planu je postavljanje još punjača snage od 150 kW i više na oko 400 lokacija. Inače, ABB brzi punjači instalirani u LIDL prodajnim mestima širom Europe - u Švedskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji i Mađarskoj - su već u upotrebi.

U Americi započinje se realizacija ambicioznog projekta u trajanju od 10 godina, čiji je cilj elektrifikacija američkih puteva i metropola posredstvom ugradnje i puštanja u rad na stotine ABB brzih punjača. Istim primerom vodi se i Argentina, gde je u planu ugradnja 220 i Šri Lanka, gde je ugrađeno 6, a u planu je još 100 ABB brzih punjača.

Kada govorimo o električnim punjačima, uvek to neizostavno činimo u vezi sa električnim automobilima. ABB je kao proizvođač prepoznao novi pravac u razvoju auto industrije, koja je ozbiljno odlučila da elektrifikuje automobile i uveliko radi na njihovom značajnijem puštanju u širu komercijalnu upotrebu.

Domet električnog vozila zavisi od kapaciteta baterije i načina vožnje. Ova vrsta vozila na električno punjenje je za kupce primamljiva pre svega svojom ekonomičnošću kako samog punjenja, tako i troškova održavanja, koji su značajno niži. 

Mala gradska električna vozila mogu se kretati maksimalnom brzinom od oko 130 km/h, automobili srednje klase brzinom od oko 160 km/h, a oni više "premium" klase brzinom koja prelazi 160 km/h.

Vožnjom električnog vozila doprinosimo kvalitetu života smanjenjem emisije CO2 i ostalih štetnih supstanci, kao i smanjenju buke, posebno u gradovima.

Otkad je prepoznao opštu težnju za čistijom životnom sredinom, ABB svoju veliku ekološku svest i inovativnost svojih tehničkih rešenja već nizom godina usmerava ka usavršavanju upotrebe električnih vozila, razvijajući sveobuhvatni portfolio rešenja za njihovo punjenje.

Sa svojim neverovatnim iskustvom u elektrifikaciji i liderstvu u rešenjima za punjenje električnih vozila, sa najvećom instaliranom bazom stanica za brzo punjenje vozila na električni pogon širom sveta, ABB je nedavno objavio svoje partnerstvo sa formulom E.

Od svoje prve trke u Pekingu, u septembru 2014, Formula E se uspostavila kao broj jedan u potpuno električnim moto sportovima. U sledećoj fazi razvoja, lider pionirske tehnologije, ABB upisuje svoje ime, inovativnost i tehnološko liderstvo u seriju koja će od sada biti poznata kao „ABB FIA Formula E Championship“.

ABB d.o.o.
Predrag Vučinić
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd
Kontakt telefon:
+381 11 3954 866
www.abb.rs

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti