Prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma početkom maja na Zlatiboru

Komentari: 0

Opština Čajetina i Zlatiborski eko agrar objavili su da organizuju prvi sajam poljoprivrede i ruralnog turizma "Zlatibor 2024", od 10. do 12. maja, na više lokacija u centru naseljenog mesta Zlatibor, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Sajam poljoprivrede i ruralnog turizma na Zlatiboru zamišljen je da bude koristan širokoj publici, poljoprivrednicima, savetodavcima, naučnicima iz oblasti poljoprivrede, kao i svima zaiteresovanima za distribuciju i kupovinu poljoprivrednih proizvoda i očekuje se da bude mesto sticanje novih znanja, umrežavanje i davanje značajnog doprinosa razvoju poljoprivrede u regionu, navedeno je u sapštenju.

Direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić precizirao je da će se sajam odvijati u tri celine.

Objasnio je da će izložbeno-prodajni deo sajma biti organizovan na Kraljevom trgu na Zlatiboru, gde će biti predstavljene poljoprivredno-savetodavne službe iz cele Srbije, kao i proizvođači koje oni preporučuju.

"Edukativni deo će se odvijati u Inovacionom biznis centru Zlatibor, a ono što vidimo kao glavni adut ove manifestacija je izložba poljoprivredne mehanizacije koja će se održati u neposrednoj blizini Turističko rekreativnog kompleksa na Zlatiboru", kazao je Marić.

Dodao je i da je Zlatiborski eko agrar odnedavno bogatiji za ogranak pod nazivom Agro sajam koji je specijalizovan za organizaciju događaja u oblasti poljoprivrede i turizma poput "Pršutijade", "Rakijade" i sličnih manifestacija karakterističnih za zlatiborski kraj.

Marić je posebno istakao da je edukacija poljoprivrednika sve značajniji osnov uspešnog bavljenja ovom privrednom granom i taj segment je neodvojiv od onoga što Eko agrar uobičajeno radi.

"Insistiramo na primeni nauke u praksi u cilju podizanja prinosa i bolje ekonomičnosti na gazdinstvima. Sve edukacije se odvijaju sa naglaskom na uslove poslovanja u našem kraju, u brdsko-planinskom području, i kao što smo prošle godine održali veliki broj predavanja za poljoprivrednike, istim tempom nastavljamo i u ovoj godini", kazao je on.

Dodao je da će prva naredna edukacija biti realizovana u saradnji sa Centrom za ispitivanje namirnica sa kojom nameravaju da organizuju i školu u kojoj će se izlagači sa smotre suvomesnatih proizvoda edukovati na koji način su njihovi proizvodi ocenjivani i kako su kategorisani, kako bi znali kako da u budućnosti još više unaprede nivo kvaliteta svojih proizvoda.

Izvor: Beta

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti