Primena veštačke inteligencije u poljoprivredi

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Robot nazvan Teo, po radniku čiji je posao preuzeo, je najnovije dostignuće upotrebe veštačke inteligencije u poljoprivredi.

Njegov osnovni zadatak je borba protiv bolesti lukovica koja desetkuje lale u Holandiji.

Osnovne Teove prednosti su što radi radnim danima, vikendima, noću, kad god je potrebno. Njega ne bole leđa, iako satima radi (za ljudska bića) izuzetno težak posao.

Robot Teo je nazvao po penzionisanom radniku Teu Van Der Vurtu, čiji je posao peuzeo na holandskoj farmi lala blizu obale Severnog mora.

On je programiran da primećuje, a potom i uklanja lukovice koje su zahvaćene virusom koji usporava rast i razvoj biljaka, što rezultira sitnijim i slabijim cvetovima, a ponekad i potpuno sprečava biljku da procveta, pa tako nanosi izuzetne ekonomske štete uzgajivačima lala.

Teo "prečešljava" redove, proverava svaku biljku pojedinačno, a kada uoči bolesnu uklanja je, kako bi se sprečilo širenje virusa.

On je jedan od, za sada, 45 identičnih robota koji patroliraju holandskim poljima lala. Alan Viser, jedan od poljoprivrednika koji je prešao na upotrebu AI robota u ove svrhe, kaže da je izuzetno zadovoljan, uprkos paprenoj ceni samog robota.

- Mogao sam za taj novac da kupim sportski auto - kaže Viser, misleći na cenu koju je platio za Tea, a koja iznosi oko 185.000 EUR, i nastavlja:

- Ali mi je ipak draži robot, jer sportski auto ne može da uklanja bolesne lale iz zasada. Da, skup je, ali sve manje ljudi se može naći koji su zaista sposobni da obavljaju taj posao.

Robot Teo na čeonom delu poseduje kameru, kojom snima polje, a onda poredeći te slike sa indikatorima bolesti lako utvrdi koja je biljka bolesna.

Kada su u pitanju lale, osnovni simptom koji prepoznaje su crvene linije na listovima, koje se javljaju na zaraženim biljkama. AI dakle prepoznaje bolest, a izuzetno precizno GPS navođenje pokazuje robotu tačno koja biljka treba da bude uništena.

I Teo Van Der Vurt po kom je robot dobio ime je impresioniran, i kaže da mašina ne obavlja posao išta lošije nego što je on to činio.

Izvor: eKapija


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti