Preko portala LPA podneto skoro 500.000 prijava za EKO taksu

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Pravna lica u Srbiji podnela su preko pola miliona onlajn prijava za utvrđivanje EKO takse za 2019. i 2020. godinu, saopštila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Elektronsko prijavljivanje preko Portala lokalnih poreskih administracija (lpa.gov.rs) za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine ove godine omogućila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Direktor Mihailo Jovanović rekao je da je Jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija jedan od najznačajnih IT sistema koje je razvila Kancelarija za IT i eUpravu.

- Prvi put se informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima nalaze na jednom mestu, u Državnom data centru, a građani i privreda imaju mogućnost da završe sve poslove u vezi sa lokalnom poreskom administracijom.

Prijava za utvrđivanje EKO takse je nova usluga na Portalu LPA, a gotovo 250.000 pravnih lica je iskoristilo ovu uslugu - naveo je Jovanović.

Rok za prijavu EKO takse istekao je 31. jula, a pravna lica su umesto na šalterima, uslugu koristili elektronski.

Pravljanje aplikacije za elektronsku prijavu EKO naknade sa 100.000 švajcarskih franaka podržala je Vlada Švajcarske.

- Smatramo da je važno osnažiti lokalne samouprave u prikupljanju sopstevnih prihoda, jer su tako manje zavisne od davanja iz državnog budžeta, i pomoći privredi da sve svoje obaveze mogu da ispune elektronskih bez odlaska na razne šaltere - rekao je direktor švajcarskog programa "Reforma poreza na imovinu" Aleksandar Grunauer.

Plaćanje EKO takse utvrđeno je Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i obavezno je za sva pravna lica i preduzetnike.

Naknada za očuvanje životne sredine plaća se i u Švajcarskoj, a pored privrede, tamo je plaćaju i građani.

Izvor: Tanjug

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti