Predstavljanje srpske privrede američkoj delegaciji iz Ohaja

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Na sastanku sa predstavnicima delegacije iz Ohaja u poseti Srbiji u PKS prikazane mogućnosti izvoznih potencijala domaće privrede, kao i investicionih uslova. Američka strana je izrazila spremnost za saradnju sa srpskim privrednicima u oblastima IT, poljoprivredno-prehrambene industrije, tekstilne, oblasti medicinske opreme, kao i automobilske industrije.
Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS predstavljajući potencijal izvoznih kapaciteta Srbije, istakla je da su "nove šanse za razvoj privredne saradnje prepoznate, pre svega, u energetici, gde imamo vetrofarme, solarne farme, istraživanje uljnih škriljaca, eksploataciju i transport prirodnog gasa, zatim finansijskom sektoru, u oblasti investicionih fondova i bankarstva, proizvodnji nameštaja i opreme za kuću.

Takođe, poljoprivredno-prehrambeni sektor, metalska industrija, kao i IT industrija, svakako su nezaobilazni u perspektivama ekonomske saradnje".

Tema sastanka bila je usmerena na mogućnosti za plasiranje proizvoda srpskih proizvođača na tržište savezne države Ohajo i SAD, pronalaženje strateških partnera iz Amerike i podsticanje kompanija iz savezne drzave Ohajo da investiraju u privredi Srbije.

U sastavu američke delegacije bili su Simona Vaclavikova, politička savetnica komandanta Nacionalne Garde Ohaja general-majora Bartmana, Džordžin Vilo, gradonačelnica grada Južnog Euklida koji će se prilikom posete Srbiji pobratimiti sa Kraljevom, kapetan Metju Ek iz Nacionalne garde Ohaja, i Suzana Plat, predstavnica ambasade SAD u Beogradu.

U 2017. godini ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa SAD iznosila je 560 miliona dolara, a vrednost izvoza robe u SAD iznosio je 257,9 miliona dolara, što predstavlja 1,5 odsto ukupnog izvoza Srbije. Uočeno je povećanje izvoza u odnosu na 2016. godinu za 5 procenata.

U prvih šest meseci 2018. godine ukupna spoljnotrgovinska saradnja Srbije i SAD je iznosila 345,7 miliona dolara, što je za 31 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti