Predsednik Privredne komore Vojvodine otvorio šesti Dunavski biznis forum

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević otvorio je danas na Novosadskom sajmu šesti po redu Dunavski biznis forum (DBF) pod motom „Svi za jednog, jedan za sve”, rekavši da samo stabilan i dobro organizovan region može biti prosperitetan.

„Projekat DBF usklađen je sa principima EU politike za pružanje podrške i razvoju preduzetništva, a kroz koji se obezbeđuje usklađenost politike razvoja malih i srednjih preduzeća. Usklađen je i sa strategijama AP Vojvodine. U tom kontekstu osnovni ciljevi AP Vojvodine su podizanje regionalne konkurentnosti i otvaranja novih radnih mesta kroz žensko preduzetništvo i zapošljavanje mladih“, rekao je Vučurević.

Ovogodišnji DBF okupio je privrednike iz 14 država. Forum je posvećen Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa, u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala. Vučurević je istakao da reka Dunav vekovima pokreće i povezuje 14 zemalja gde egzistira oko 215 miliona stanovnika.

„Dunav, sa svojim ogromnim potencijalima, predstavlja polazište za mnoge razvojne projekte, integrativne trendove, zajedničku energiju i uspostavljanje saradnje sa privrednicima različitih zemalja, a sve u funkciji prosperiteta privrede. U razvijenim zemljama, transport i logistika učestvuje i do 10 odsto BDP“, rekao je Vučurević.

Predsednik Organizacionog odbora DBF prof. dr Radovan Pejanović istakao je da cilj je organizatora da se otvore aktuelni problemi društveno-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona, da se čuju, kako kaže, dragocena mišljenja.

„Cilj ovog projekta, koji se već šesti put uspešno realizuje, jeste da se animira i implementira poznata i veoma značajna Dunavska strategija EU koja predviđa upravo ovakva regionalna okupljanja i zajedničke akcije s ciljem razvoja saradnje zemalja dunavskog regiona iz različitih oblasti društvenog života i to od vode, preko hrane, pametnih gradova, napuštenih sela, ekoloških gradova, regionalnog razvoja, biznisa i preduzetništva, niza drugih problema“, istakao je prof. dr Pejanović.

Na otvaranju Foruma, dodeljena su priznanja „Dunavski cvet“ za rad i doprinos regionalnoj saradnji. Jedan od ovogodišnjih dobitnika je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, čiji se, kako je istaknuto u obrazloženju, doprinos u povezivanju ljudi, ideja i tržišta i uklanjanju barijera u ekonomskoj saradnji i trgovini posebno ističu.

„Doživljavam ovu nagradu kao priznanje svom nastojanju da unapredim ekonomski prosperitet građana i pomognem uklanjanju brojnih prepreka u ekonomskoj saradnji sa drugim državama. Regionalna saradnja posebno je izražena sa Srbijom, a sa zadovoljstvom mogu istaći i da je u uzlaznoj liniji i sa drugim zemljama u regionu“, istakao je prilikom dodele priznanja ministar Šarović.

Organizatori DBF su MediaInvent i Institut Evropskih regiona iz Salzburga, a pokrovitelj je Privredna komora Srbije. Partneri su PKV, Savet dunavskih gradova i regiona, Stalna konferencija gradova i opština Srbije i Vanjskotrgovinska komora BiH.

 

Izvor: PKV

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti