PREDNOSTI CT SKENIRANJA

Komentari: 0

CT skeniranje proizvoda daje vrlo precizne spoljne mere, ali i one koje se ne mogu izvana meriti.

Metoda otkriva i greške unutar materijala proizvoda, ali i tačno meri položaj grešaka i dimenzije – bez razaranja.

Zbog karaktera procesa proizvodnje plastičnih i metalnih proizvoda, u materijalu se mogu pojaviti greške koje negativno utiču na njegova mehanička i vizuelna svojstva.

Do pojave kompjuterizovane tomografije (CT) traženje i merenje tih grešaka radilo se npr. destruktivno, sečenjem proizvoda na vrlo tanke trake, ali su rezultati merenja bili približni, a samo rezanje i merenje dugotrajno.

Uz to što ne razara predmet merenja, CT omogućava i vrlo precizna 3D merenja njegovih spoljnih dimenzija, slično optičkim 3D merenjima, ali i merenja dimenzija unutar proizvoda koje se ni optičkim metodama ne mogu izmeriti , kao što su mere komplikovanih kanala za hlađenje unutar kalupa za prešanje plastike napravljenih 3D printanjem.

Ono u čemu je CT nezaobilazan jeste pronalaženje grešaka unutar materijala plastičnog proizvoda ili aluminijumskog odlevka koje se ne vide spolja.

Upravo je za već spomenuta merenja i za pronalaženje grešaka u plastičnim i aluminijumskim komadima svetski poznat proizvođač merne opreme ZEISS konstruisao METROTOM 6 scout.

Pored navedenog, na rezultatima CT skeniranja može se izvršiti i sledeće, korišćenjem softvera GOM Volume Inspect:

• poređenje stvarnog proizvoda sa nominalnim modelom,

• NDT analiza materijala više komponenti u jednom sklopu,

• analiza izabranog poprečnog preseka dela ili sklopa,

• analiza funkcionalnosti geometrije, dimenzija i tolerancije (GD&T analiza),

• analiza debljine materijala,

• kreiranje izveštaja o merenju.

Dakle, potpuna kontrola kvaliteta plastičnih i aluminijumskih proizvoda može se izvršiti samo jednim sistemom.

CT skeniranje obezbeđuje odličnu tačnost i ponovljivost rezultata, potpuno eliminiše potrebu za matiranjem površine, koje je potrebno kod nekih optičkih metoda merenja, što ga čini idealnom tehnologijom za dimenzionu analizu plastičnih i aluminijskih proizvoda.

CT tehnologijom možemo analizirati nekoliko uzoraka odjednom, a analiza može biti potpuno automatizovana.

Ponekad nije dovoljno znati da postoji čitav niz grešaka u materijalu (lunkera), već i kolike su dimenzije svakog tog defekta.

Koristeći GOM Volume Inspect tehnologiju, možemo da tim defektima izmerimo zapreminu, maksimalnu dijagonalu, prečnik, površinu i dimenzije u pravcima ose x, y i z.

Ukupna zapremina defekta je jedna od najvažnijih tačaka analize materijala proizvoda, jer pokazuje njegovu nehomogenost.

Ako se radi o proizvodu koji je nosivi element u sklopu, takođe je važno da bilo koji zapreminski nedostaci ne budu preblizu spoljnoj površini da materijal proizvoda ne bi pucao.

Ako broj ili veličina defekata u proizvodu prelaze van tolerancije, sva mehanička ispitivanja koja se vrše na uzorcima materijala više ne važe i svojstva proizvoda se ne mogu garantovati

CT skeniranje uređajem Metrotom 6 Scout može otkriti iznimno sitne defekte, već od 3 µm pri maksimalnoj rezoluciji, što daje veoma preciznu analizu defekata.

CT SKENIRANJE – KADA, GDE I ZAŠTO

Zbog jednostavnosti korišćenja i transparentnosti rezultata merenja, merenje pomoć u CT uređaja se može bezbedno i lako uvesti u kontrolu kvaliteta, što vam garantuje mnogo kraće vreme za razvoj i proizvodnju kvalitetnog proizvoda.

Imate li problema s lunkerima u vašim proizvodima ili samo želite precizno merenje SVIH dimenzija proizvoda, obratite nam se...

TOPOMATIKA d.o.o.
Beograd-Zemun, Ratarski Put 57,
11080 Galenika,
Srbija
Tel: +381 60 3496 011
E-mail: info@topomatika.rs
www.topomatika.rs
Merna laboratorija i ured:
Kraljevačkog bataljona 75,
34000 Kragujevac,
Srbija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti