Poslovni forum Zapadni Balkan - Nordijske zemlje

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U Beogradu je počeo trodnevni poslovni forum o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana (ZB) i Nordijskih zemlja, koji je okupio predstavnike 161 kompanije, a zakazano je 300 bilateralnih razgovora. Prvog dana foruma, predstavljene su mogućnosti saradnje kompanija regiona sa Švedskom, a privrednici su imali priliku da se kroz bilateralne sastanke sa švedskim kolegama iz istih sektora povežu i uspostave poslovne kontakte.

Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije(PKS), navela je otvarajući skup, da na ZB ima oko 350 hiljada malih i srednjih preduzeća i da će se u narednim danima govoriti na koji način ta preduzeća mogu povećati konkurentnost ekonomija regiona i kako da se što bolje pozicioniraju na globalnom tržištu.

„Zbog toga je Komorski investicioni forum (KIF) odlučio da zajedno sa predsednicima nacionalnih komora Zapadnog Balkana bude poslovni glas koji će da kaže koje su to sve prepreke za poslovanje u zemljama regiona i na koji način možemo poboljšati investicionu klimu i omogućiti slobodan protok robe, ljudi, usluga i kapitala“, istakla je Jovanović.

Andreja Pavlović, izvršni direktor Nordijske poslovne alijanse rekao je da je organizovan najveći nordijski poslovni skup od kada Alijansa postoji i najavio veliki investicioni forum 19. oktobra u Palati Srbija.

Joakim Vaern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji poručio je da je njegova zemlja spremna da podrži napore Vlade Srbije sa ciljem da se motivišu švedske kompanije da investiraju u Srbiji. „Već neko vreme vidimo povećano interesovanje švedskih kompanija da ulažu u Srbiju.

Veliko interesovanje je u skladu sa onim što je urađeno i poboljšano. Sada su mnogo bolji uslovi za investiranje nego pre nekoliko godina, ali smatramo takođe da struktura i uslovi još uvek mogu da se unaprede i poboljšaju naročito u kontekstu standarda EU“, rekao je Vaern.

On je podsetio da je jedan od najvećih donatora Srbije upravo Švedska koja na godišnjem nivou pomaže našu zemlju sa 12 miliona evra. „Postoji ogroman potencijal za investiranje u Srbiji“, naglasio je Vaern podsećajući da u Švedskoj živi oko 140 hiljada Srba koji su se u tu zemlju doselili iz bivše SFRJ koji, kaže, doprinose razvoju odnosa dve zemlje.

Jelena Radulović, predstavnica KIF Zapadnobalkanske šestorke govorila je o zajedničkoj investicionoj platformi regiona Zapadnog Balkana (http://www.investinsee.com/), mogućnostima poslovanja na tržištima regiona i podsetila da su projekcije rasta BDP-a na ZB procenjene na 4,5 odsto.

„Želimo da predstavimo region kao jednu zajedničku destinaciju za poslovanje i da ohrabrimo vlade da rade više na tome kako bi region bio što atraktivniji“, rekla je Radulović.

Nikola Janković, viši savetnik za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije, predstavio je investicioni potencijal domaće privrede. Kako je objasnio, fokus je na ulaganjima u sektoru automobilske industrije, IT, mašinske i avio industrije, poljoprivrede, tekstilne i drvo-prerađivačke industrije.

Podsetio je, da je prošla godina sa 2,5 milijarde evra investicija bila rekordna i da je za šest meseci 2018. Srbija privukla oko 1,5 milijardu evra ulaganja. "Očekujemo i u ovoj godini podjednako dobar ili čak bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu", kaže Janković i dodaje da je prioritet i uključivanje domaćih firmi u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija.

Ivan Saveljić, potpredsednik Privredne komore Crne Gore, govorio je o ekonomskim parametrima, dosadašnjoj saradnji i mogućnostima unapređenja sa Nordijskim zemljama.

Kako je istaknuto na skupu, poslovni forum sa Nordijskim zemljama podeljen je po danima sa ciljem bolje organizacije i snažnije posvećenosti svakoj zemlji ovog tržišta.

Nakon plenarnog dela održani su bilateralni razgovori privrednika regiona Zapadnog Balkana i Švedske.

Na sutrašnjem privrednom forumu predstaviće se privrednici regiona i kompanije iz Kraljevine Danske, dok je 18. oktobar rezervisan za susrete privrednika iz Regiona Zapadnog Balkana i Republike Finske.

Trodnevni forum organizuje PKS u okviru Evropske mreže preduzetništva u saradnji sa Komorskim investicionim forumom (KIF), Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji, ambasadom Kraljevine Danske, ambasadom Republike Finske i ambasadom Kraljevine Švedske. 

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti