Poslovanje u regionu mora da bude jednostavnije i jeftinije

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Poslovanje u regionu mora da bude što brže, što jednostavnije i što jeftinije, poručeno je na panelu u okviru onlajn konferencije RE-SET SUMMIT, posvećenom zajedničkom regionalnom tržištu, koju organizuje Adria Media Group u strateškom partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije.

Učesnici smatraju da od jedinstvenog regionalnog tržišta svi imaju koristi, a da vlade regiona treba da sprovedu što je brže moguće ono što je u interesu građana i privrede.

"Koraci koji bi vodili ka uklanjanju svih barijera doveli bi do toga da poslovanje na Zapadnom Balkanu bude kao u EU", kaže savetnik predsednika PKS Nenad đurđević. On je dodao da su se vlade Zapadnog Balkana uz podršku poslovnih zajednica obavezale da donesu propise koji će omogućiti da region pristupi jedinstvenom tržištu EU i pre nego što sve zemlje regiona budu punopravne članice Unije.

Kako kaže mnoge kompanije iz EU posluju na Zapadnom Balkanu, ali zbog transporta dugog čekanja na granicama, poslovanje u regionu u odnosu na poslovanje u EU je skuplje. Prema njegovim rečima, za usaglašavanje postupaka i procedura za poslovanje u regionu potrebna je politička volja i koordinacija među vladama.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kaže da prvo što treba uraditi je smanjiti vreme čekanja na granicama. "Nismo se opredelili da nam regionalno tržište bude cilj, svima nam je cilj da postanemo deo EU'', rekao je Vesović i naveo da je uloga poslovnog saveta da podseća vlade da su se obavezale na dostizanje određenih ciljeva.

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma ZB6 Safet Grdžliju ističe važnost Vašingtonskog sporazuma i samita u Sofiji za budućnost Zapadnog Balkana. Smatra da dijalog nema alternativu, da od integracija ne treba imati strah, da je vreme da se spovedu potpisani ugovori, kao i da bi trebalo promovisati pozitivne strane svakog sporazuma.

Predstavnici Nelt grupe i Sarajevkog kiseljaka, Marko Milanković i Amar Jajetović govorili su o prendostima zajedničkog regionalnog tržišta za poslovanje. Poručili su da "mini Šengen" ne koči svaku pojedinačnu zemlju na njenom putu ka EU, da je zajednički cilj svih u regionu članstvo u EU, a da različite procedure u različitim državama predstavljaju gubljenje vremena i novca.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti