Podrška MSP za razvoj Block.Chain tehnologija

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U Privrednoj komori Srbije je predstavljen Block.IS, novi biznis akcelerator, koji će pružiti finansijsku, poslovnu i tehničku podršku startapovima i malim i srednjim preduzećima koji se bave primenom blokčejn tehnologije u ključnim sektorima evropske privrede – poljoprivreda, logistika i finansije.

Projekat koji je podržala Evropska komisija vredan je 2,8 miliona evra, a najboljih 90 projekata iz čitave Evrope biće finansirani kroz dva otvorena poziva, prvi u septembru 2019. a drugi krajem naredne godine.

Prema rečima direktora Sektora za strateške analize, analitike, usluge, servise i pakete proizvoda PKS, Mihaila Vesovića, ovakav model akceleratora je pravi primer kako inovativne i startap kompanije na samom početku poslovanja mogu da dobiju ne samo finansijsku podršku, već i poslovnu i tehničku. "Ovakav akcelerator i program finansiran od EU, značajno će doprineti da kompanije koje se bave blokčejn tehnologijama u ove tri oblasti, od svojih započetih projekata na kraju razviju i finalni proizvod, sa kojim će biti konkurentniji i na evropskom i svetskom tržištu", rekao je Vesović.

Blokčejn tehnologija danas se pokazala kao možda najbrže prihvaćena i najprimenljivija kada je reč o kriptovalutama i njihovom funkcionisanju.

Danijel Pavlica, član projektnog tima, predstavio je učesnicima skupa sve 3 faze programa – Inoviraj, Eksperimentiši, Komercijalizuj, a u okviru svake faze, najbolje ocenjeni projekti dobiće konkretnu finansijsku, ali i poslovnu i tehničku podršku, od predstavnika eksperata i relevantnih klastera iz sva tri sektora.

Prva faza projekta "Inoviraj" uključuje finansijsku podršku od 3.000 evra za ukupno 90 najboljih projekata iz oba otvorena poziva i trajaće ukupno mesec dana. Kandidati će biti pozvani da usavrše koncepte svojih ideja ili rešenja, kao i da pripreme njihovu prezentaciju, koju će izložiti pred Block.IS komisijom sastavljenom od predstavnika uspešnih inovatora.

Druga faza "Eksperimentiši" uključuje finansijsku podršku od 50.000 evra za ukupno 45 najboljih projekata iz faze "Inovinaraj" i trajaće ukupno osam meseci. U sklopu ove faze učesnici će raditi na razvoju predloženih projekata uz blisku saradnju i podršku akceleratora.

Treća faza "Komercijalizuj" uključuje finansijsku podršku od 7.000 evra za ukupno 20 projekata s najvećim tržišnim potencijalom iz faze "Ekpserimentiši" i trajaće ukupno dva meseca. Učesnici ove faze će raditi na promociji i komercijalizaciji svog proizvoda sa ciljem ostvarivanja kontakata s kupcima, strateškim partnerima i investitorima.

Prepoznajući važnost podrške svim onim kompanijama koje se bave blokčejn tehnologijama, kako u razvoju, tako i u njihovoj primeni u svim tradicionalnim poslovima, a pre svega, kada je reč o kompanijama iz oblasti poljoprivrede, logistike i finansija, na današnjem Info danu, predstavnici startap preduzeća i MSP imali su priliku da se detaljnije upoznaju sa uslovima učešća u projektu, prednostima koje im on donosi i načinima apliciranja.

 

Izvor: PKS


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti