Plan države je da najmanje 30% domaćinstava koristi solarnu energiju

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Plan države je da bar 30% domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i podsetila da će javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao za zamenu stolarije.

- Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 odsto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova.

Subvencionisaćemo kupovinu solarnih panela, a procedura će biti kao i za zamenu stolarije. Ministarstvo će raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda oni dalje, najpre ka kompanijama i onda prema građanima.

Mogu da učestvuju svi, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 mil EUR - rekla je ona za TV Hepi.

Mihajlovićeva je podsetila da će država obezbediti polovinu novca.

- Zamena stolarije može da smanji račune za 40%, time značajno utičemo i na životnu sredinu, takođe radimo na tome i da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i da ne bacamo kilovat-časove kroz prozor - rekla je ona.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti