Pasivni i elektromehanički elementi kompanije Panasonic

Komentari: 0
Fotografija od: TME

Već smo mnogo puta pisali o ponudi Panasonic-a u TME katalogu – a opet uvek postoji prilika da pomenemo nove proizvode i rešenja koje nudi ovaj prestižni japanski proizvođač. Njegovi proizvodi se mogu naći u brojnim delovima našeg kataloga – od jednostavnih do složenih komponenti sistema automatizacije. U nastavku ćemo se fokusirati na pregled prve kategorije.

To su osnovne, pasivne i elektromehaničke komponente koje se ističu po visokoj izdržljivosti i preciznoj izradi.

Ljubazno pozivamo sve zainteresovane za kompletan asortiman Panasonic proizvoda dostupnih u TME-u da pogledaju naš katalog na linku.

Pasivne komponente i osigurači

Prvo, pogledajmo pasivne elektronske komponente kompanije Panasonic. Pogodni su za masovnu proizvodnju i procese montaže – omogućavaju izgradnju preciznijih i besprekornih kola.

Treba napomenuti da je većina dole opisanih proizvoda dostupna direktno iz TME skladišta, što nam omogućava da minimalizujemo vreme isporuke i isporuke.

SMD otpornici

Panasonic SMD otpornici sa praktično čitavim spektrom parametara su dostupni, čime se ispunjavaju potrebe većine proizvodnih procesa.

Pre svega, precizni otpornici zaslužuju posebnu pažnju. Ističu se tolerancijom od 0,1%, 0,5% ili 1% i, u slučaju odabranih proizvoda, termičkim faktorom (sposobnošću promene otpornosti u zavisnosti od termičkih uslova) od 25ppm/°C.

Vredi napomenuti da se za većinu proizvoda dozvoljena radna temperatura kreće od -55°C do 175°C. Ovi otpornici mogu da rade sa naponom od 75V i 100V, a njihova nominalna snaga je 100mW, 125mW, 250mW ili 500mW. 

Proizvodi dostupni u ponudi su priloženi u paketima 0402, 0603 i 0805 (od 1005 do 2012 prema metričkoj normi), a njihov otpor se kreće od 0Ω do 1MΩ.

U slučaju malo tolerantnijih (do 5%) otpornika, toplotni faktor se kreće od 100ppm/°C do 600ppm/°C – što je i dalje dovoljna specifikacija za većinu elektronskih kola.

Nazivna snaga ovih komponenti je 100mV, dok je opseg otpora od 0Ω do 10MΩ.

Konduktivni polimer tantal čvrsti kondenzatori

Među mnogim različitim Panasonic kondenzatorima u ponudi TME, možete pronaći komponente od polimera tantala iz POSCAP serije.

Napravljeni su korišćenjem tehnologija koje je razvio dobavljač, pogodne za visokofrekventna kola i ističu se po niskom otporu (nizak ESR) do 5mΩ.

Njihove glavne primene biće ugrađeni sistemi, komunikacija i digitalna kola.

To su uređaji za površinsku montažu (SMD) sa kapacitetom od 10µF do 680µF (sa tolerancijom od 20%), projektovani za napone od 2,5V do 35V DC.

Većina proizvoda može da radi na temperaturama od -55°C do 105°C.

Naravno, POSCAP serija je samo deo svih Panasonic kondenzatora koji su dostupni u našem katalogu.

THT i SMD varistor

Varistori ostaju jedna od najosnovnijih komponenti koja obezbeđuje elektronska kola, uglavnom ona komunikaciona, strujna i upravljačka kola, od skokova napona.

Fotografija od: TME

Panasonic komponente ove kategorije su uglavnom dizajnirane za THT montažu, ali su dostupni i SMD elementi.

Njihov maksimalni radni napon kreće se od 14V do 680V AC i od 16V do 895V DC, dok se maksimalna struja kreće od 300A do 10kA. U slučaju THT varijanti korak je 5 mm, 7,5 mm ili 10 mm.

SMD induktori snag

SMD induktor sa induktivnošću od 33µH i profilom 3mm.

Još jedna neophodna komponenta izvora napajanja i drugih kola koja manipuliše električnom strujom je induktor napajanja.

Sa razvojem precizne i mobilne elektronike (one koja zahteva kompaktne pretvarače i veliku snagu) ove induktivne komponente su pretrpele značajnu minijaturizaciju i drastično povećanje trenutnih mogućnosti.

Panasonic nudi takve induktore snage preko TME – ovo su induktori dizajnirani za površinsku montažu u automobilskoj industriji i aplikacije velike struje.

Pokriva opseg induktivnosti od 0,33uH do 100µH. Jedna od njihovih važnih osobina je visoka toplotna tolerancija – mogu da rade na temperaturama u rasponu od -40°C do 150°C i zatvorene su u pakovanjima dimenzija5.5x5mm do 10.9x10mm.

Otpor ne prelazi 348mŌ.

Fotografija od: TME

SMD osigurači

Još jedna grupa Panasonic proizvoda koju vredi bolje pogledati su minijaturni SMD osigurači.

Ova grupa obuhvata brzodelujuće i super-brzo delujuće osigurače – standardne komponente koje se koriste u kompaktnim potrošačkim kolima.

Primenjuju se, između ostalog, u opremi koja se napaja baterijama, u kojoj neispravna ćelija ili oštećeno strujno kolo može dovesti do velikih fluktuacija struje i velikih kvarova.

U Panasonic asortimanu proizvoda nalaze se osigurači za jednokratnu upotrebu za napon od 32V DC, u standard 0402, 0603 i 1206 paketi.

Nazivne struje (struje sagorevanja) ovih komponenti se kreću od 500mA do 5A.

TACT mikroprekidači

TACT mikroprekidači su veoma popularne elektromehaničke komponente.

Široko se koriste zbog svoje male veličine i intuitivnog rada (karakteristični „klik“, zvučni signal koji prati zatvaranje kola).

Postoji mnogo varijanti ovih komponenti na tržištu – sa različitim veličinama, opcijama montaže, IP rejtingom, itd.

U ponudi TME-a, to su, između ostalih, komponente kompanije Panasonic – više od deset serija mikroprekidača sa dugim životnim ciklusom i mehaničkim izdržljivost.

SMD mikroprekidači

Prekidač visine 0,53 mm, standardna komponenta kompaktnih mobilnih uređaja.

Minijaturizacija elektronskih uređaja donela je potrebu za proizvodnjom sve više i više kompaktnih prekidača – ovaj trend danas rezultira širokom dostupnošću niskoprofilnih TACT dugmadi, pogodnih za ponovno lemljenje (SMT montaža).

Panasonicov asortiman ovakvih proizvoda uključuje prekidače čiji profil ne prelazi 0,35 mm (odabrani modeli), a njihov vek trajanja, električni parametri i termička tolerancija (što je posebno relevantno kada su u pitanju ne samo komponente za površinsku ugradnju, već i one ugrađene blizu struje). pretvarači, baterije itd.) su zaista dobri.

Fotografija od: TME

EVPAA serija

EVPAA serija uključuje veoma kompaktne (otisak: 2,9 mmx3,5 mm) TACT prekidače sa SPST konfiguracijom kontakata.

Preklopna sila ovih komponenti je od 1N do 5N, što ih čini lakim za upotrebu, ali u isto vreme teškim za slučajno uključivanje.

To su tipične komponente koje se koriste u mobilnim (prenosnim) uređajima. Prekidači su opremljeni velikim aktuatorom (prečnika 1,8 mm), zahvaljujući kome se lako mogu integrisati sa mehaničkim elementima kućišta (npr. u matrične tastature za unos pristupnih kodova).

Fotografija od: TME

EVQQ2 serija

Prekidač sa fleksibilnim dugmetom koji apsorbuje preterani pritisak.

Proizvodi serije EVQQ2 su dizajnirani za uređaje koji zahtevaju mehanički otporne prekidače.

Fotografija od: TME

To je zahvaljujući i garantovanom broju ciklusa besprekornog rada (do 2 miliona sa ograničenim pritiskom.

Pored toga, mikroprekidači se odlikuju relativno malim odbijanjem kontakta (maks. 10 ms).

Zahvaljujući tome, ova rešenja su pogodna za one koji aplikacije u kojima će biti u stalnoj upotrebi, ali gde je potreban brz odgovor na signal korisnika – u kućnim aparatima, daljinskim kontrolama pristupa, kontrolerima za igre ili drugim HID uređajima (npr. kompjuterski miševi).

Originalni izvor texta: TME

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti