Organska proizvodnja kao uspešan ženski biznis

Komentari: 0
Fotografija od: Privredna komora Srbije

Nacionalno udruženje za unapređenje organske proizvodnje „Serbia organika“ u saradnji sa Privrednom komorom Srbije realizovaće projekat „Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena” sa ciljem da ekonomski osnaži žene u prigradskim naseljima.

Sredstva za projekat obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Projekat se sastoji od teorijskih predavanja i praktične obuke namenjenih isključivo ženskoj populaciji.

Teorijski deo se održava u periodu od 20 - 24. februara u Privrednoj komori Srbije, a osim teorijske obuke, polaznice će imati mogućnost da posete i dva organska sertifikovana gazdinstva koja uspešno vode žene i koje su ekonomski nezavisne.

Obuka je namenjena ženama iz beogradskih opština koje su nezaposlene, a žele da imaju sopstveni posao u okviru porodičnih ili iznajmljenih poljoprivrednih gazdinstava, ženama koje su na tržištu rada, koje su neformalno zaposlene i sa neodgovarajućim uslovima rada, kojima više odgovara fleksibilno radno vreme, što im bavljenje organskom proizvodnjom omogućava.

Teme obuke su: uvod u organsku proizvodnju, osnovni principi organske proizvodnje, koraci za uspostavljanje sertifikovane proizvodnje, zakonodavni okvir, sertifikacija, metode i tehnologija proizvodnje, zaštita i ishrana bilja, marketing i tržište organskih proizvoda kao i najčešći kanali prodaje, ekonosmki aspekti i isplativost, mere podrške.

Osnovni cilj projekta je da doprinese ekonomskom osnaživanju žena koje žive u prigradskim područjima većih gradova kao što je Beograd kroz samozapošljavanje putem bavljenja organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Takođe, kroz ovaj način proizvodnje na svojim domaćinstvima polaznice će dobiti mogućnost ostvarivanja stabilnih prihoda u uslovima fleksibilnog radnog vremena što je naročito važno za žene sa decom i porodicom.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti