OCENA RAZVOJA INDUSTRIJE KROZ INVESTICIJE U OPREMU ZA VERTIKALNI TRANSPORT

Komentari: 0
Fotografija od: Tecon sistem

Evidentan je rast industrijske proizvodnje u poslednjih 5 godina u Srbiji. Strane direktne investicije prednjače, uz izdašnu pomoć države, ali se i domaća preduzeća sve više priključuju.

Dominantne investicije u opremu, relativno male nosivosti 5-10 tona, polako postaju prošlost, pa se sve češće javljaju investicije u opremu nosivosti 40-50t, ali i investicije u opremu znatno većih nosivosti, neretko i do 150t.

Primetan je i rast investicija u dizalice koje opslužuju pojedinačna radna mesta (jednošine dizalice, konzolne i stubne konzolne dizalice), u odnosu na period do pre 5 godina.

Broj prodatih dizalica iz ovog segmenta se gotovo udvostručio, a ako se uračuna i isporuka alata za prihvat tereta (raznih traverzi i elemenata za kačenje tereta), ukupan promet u ovom sektoru se uvećao gotovo tri puta.

Poseban rast beleži segment modularnih sistema, koji omogućava postavljanje dizalica u već postojeće hale, bez potrebe za specijalnim građevinskim radovima.

Ovakvi sistemi se postavljaju u svim segmentima industrije, od prehrambene, sa jedne strane, do gumarske, metaloprerađivačke, odnosno servisnih radionica i odeljenja.

Modularnost sistema se ne ogleda samo u jednostavnoj montaži, već i u izvanrednoj fleksibilnosti sistema koji može da se prilagodi svakom toku materijala.

Nekada je ovaj segment portfolija bio namenjen pre svega auto industriji, ali je poslednjih 20ak godina našao vrlo široku primenu.

Osim standardnih sistema, sve češće se javlja i potreba za specijalnim dizalicama. Takve dizalice su projektovane kao procesne, najčešće u povećanim radnim klasama i namenjene su uglavnom za opsluživanje proizvodnih procesa.

Često su opremljene specijalnim zahvatnim uređajima ili projektovane za povišene radne temperature, uslove rada u zahtevnim radnim sredinama i sl.

U prethodnom periodu potreba za takvim novim dizalicama nije postojala, jer se opsluživanje vršilo starim dizalicama, koje su bile remontovane, ili ređe modernizovane.

Opšti zaključak je da je trend industrijalizacije u toku i da samo možemo da se nadamo da će prerasti u kontinuitet. 

Detaljnije informacije na:
TECON Sistem d.o.o.
Antifašističke borbe 21 b
11070 N. Be o grad, Srbija
tel/fax: + 381 11 301 78 74, 311 66 50
e-mail: office@tecon.rs
www.tecon.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti