Nova tržišta, regionalna saradnja i brža EU integracija prioriteti privrede

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Otvaranje novih tržišta za srpske kompanije, regionalno povezivanje ekonomija, podrška inovacijama i dualnom obrazovanju, kao i nova dinamika u procesu pridruživanja Evropskoj uniji kroz bržu integraciju Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište, osnovni su prioriteti rada Privredne komore Srbije i u narednom periodu, poručio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Čadež je za TV Pink izjavio da je jučerašnji dan bio izuzetno značajan za našu privredu i građane jer je PKS potpisala sporazum sa Federacijom saudijskih privrednih komora o formiranju Srpsko-saudijskog poslovnog saveta.

„Saudijska Arabija, kao važno tržište od 33 miliona potrošača, želi naše proizvode. Saudijska Arabija je izrazila želju da ulaže u povećanje stočnog fonda u Srbiji i investira u postojeće domaće farme. Danas delegacija te zemlje ima sastanke sa predstavnicima udruženja PKS, od prerađivačke industrije do poljoprivredne proizvodnje, IT, građevinarstva i infratrukture, i drugih sektora privrede“, rekao je Čadež.

U naredne dve nedelje, dodaje, PKS i Federacija saudijskih privrednih komora, formiraće Savet koji će činiti saudijski i srpski poslovni ljudi kako bi se povezali i započeli zajedničke projekte.

Tržište Saudijske Arabije je izuzetno važno za srpsku privredu jer je ta zemlja jedan od najvećih proizvođača fosfata koji se koristi u proizvodnji mineralnih đubriva, objašnjava Čadež.

Predsednik PKS je ukazao da je saradnja sa tom zemljom važna i za naš IT sektor, s obzirom da je strateški cilj Saudijske Arabije da do 2030. postane jedna od najdigitalizovanijih zemalja sveta, kao i za našu poljoprivredu, te da će srpske kompanije u junu izlagati na sajmu „Saudi Food“.

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan, ističe da od 1. jula počinje da funkcioniše otvoreno tržište rada između Srbije, Albanije i Severne Makedonije što će, prema njegovim rečima, omogućiti da se građani ovih zemalja slobodno zapošljavaju u ove tri zemlje na dobrobit kompanija i privreda članica Inicijative.

Podseća da su sajam vina u Beogradu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ i sajam vina „VinItaly“ u Veroni, bili odlična prilika za promociju regiona i nove poslovne dogovore.

„Bitno je da mi sarađujemo u regionu ali i da veoma aktivno razgovaramo sa EU da što pre dobijemo ulaz u jedinstveno evropsko tržište i da uživamo u četiri slobode. To nije pitanje samo našeg ekonomskog opstanaka već i evropsko ekonomsko bezbednosno pitanje, konsolidacije resursa, budućih inovacija...“, rekao je Čadež.

Dodaje da postoji jasan pravni model i primeri kako su druge države Evrope postale članice jedinstvenog evropskog tržišta i ističe da je od presudne važnosti početak nove komunikacije i dinamike razgovora sa EU:

„Jedinstveno tržište što pre, četiri slobode što pre, srpska privreda i građani Srbije u strukturama Evrope što pre“, poručio je Čadež.

Govoreći o značaju dualnog obrazovanja i digitalizacije, kaže da je Tehnička škola u Valjevu, gde je otvoren Trening centar za dualno obrazovanje učenika ove škole, primer inovativnosti i ulaganja države i privrede u nauku i obrazovanje, kao što je to slučaj i sa izgradnjom brojnih naučno-tehnoloških parkova širom Srbije.

Ukazuje da zahvaljujući ovim investicijama u Srbiju dolaze stručnjaci, posebno iz IKT sektora, a samo prošle godine se u našu zemlju doselilo 14.800 stranih IT eksperata.

Sve to prema oceni Čadeža utiče na stvaranje dobrog poslovnog ambijenta i dolazak inostranih kompanija koje u našoj zemlji traže partnere na manifestacijama poput međunarodne konferencije „InterKonekt“, koja će se ove godine drugi put održati na jesen u Beogradu.

Izvor: PKS

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti