Nemačko-srpska privredna komora najavljuje fokus na inovacije i podršku startapima u narednom periodu

Komentari: 0
Fotografija od: AHK

Naš krajnji cilj je unapređenje privrednog ambijenta i stvaranje plodnog tla za razvoj novih tehnoloških rešenja, omogućavajući startapima da pristupe resursima i mrežama velikih nemačkih kompanija. Zajedno, gradimo mostove između ideja i stvarnosti, stvarajući bolju budućnost za naše zajednice i jačajući temelje za novu eru inovacija i saradnje, glavna je poruka predsednika Nemačko-srpske privredne komore Milana Grujića na otvaranju događaja za umrežavanje srpskih startapa i nemačkih kompanija "Serbian Innovation meets German Excellence".

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić je na otvaranju događaja Nemačko-srpske privredne komore "Serbian Innovation meets German Excellence", koji je organizovan u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd (NTP Beograd), istakao da su inovacije vitalne za evoluciju i održivost korporacija, ali da korporacije rastu te samim tim, kako kaže, izazovi u inovacijama postaju sve složeniji.

“Upravo ovde je jedinstvena prilika za startape. Za razliku od velikih korporacija, koje su često opterećene birokratijom i sporosti, startapi se odlikuju brzinom i fleksibilnošću. Oni predstavljaju vitalni izvor inovacija koji korporacije nestrpljivo traže, težeci da otkriju novog "jednoroga" koji bi mogao da revolucionarno promeni tržište“, naglasio je Grujić.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore je poručio da će Komora u narednom periodu poseban akcenat staviti na digitalizaciju, inovacije i startape kao jednu od tri strateške teme, kao i da Komora od ove godine nudi posebnu člansku kategoriju Start Up Excitement u cilju podrške inovacijama i promocije međusobnog umrežavanja. Grujić je tom prilikom istakao da članstvo u komori omogućava startapovima učešće u projektu "Start-up Germany Tour", kao i priliku za povezivanje sa članovima Komore, sa potencijalnim partnerima i investitorima, doprinoseći njihovom daljem razvoju i uspehu.

„Naš krajnji cilj je unapređenje privrednog ambijenta i stvaranje plodnog tla za razvoj novih tehnoloških rešenja, omogućavajući startapima da pristupe resursima i mrežama velikih nemačkih kompanija. Zajedno, gradimo mostove između ideja i stvarnosti, stvarajući bolju budućnost za naše zajednice i jačajući temelje za novu eru inovacija i saradnje“, poručio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić.
Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd), pozdravila je učesnike na otvaranju konferencije, istaknuvši doprinos NTP Beograd razvoju inovacionog ekosistema.

„Od osnivanja 2015. godine NTP Beograd je podržao više od 220 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, dok kompanije članice danas uspešno izvoze u više od 60 zemalja sveta. Kroz usluge i programe koje razvija, NTP Beograd pruža podršku startapima i inovativnim kompanijama da ubrzaju svoj rast i razvoj, osvoje nova tržišta i privuku investicije. U tome nam je posebno važna podrška Ministarstva, kao i međunarodna partnerstva i ovakve inicijative koje podstiču sinergiju svih nas u ekosistemu za stvaranje prilika startapima da prošire svoje poslovanje na međunarodnom nivou”, poručila je direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelena Begović je naglasila da saradnja sa kompanijama iz Nemačke predstavlja veliku čast za Srbiju, ali i potvrdu da je Srbija postala privlačno odredište za investicije u istraživačko-razvojne aktivnosti.

„Kao ministarstvo, naš glavni cilj je da jačamo veze između nauke i privrede. Smatramo da je ovo ključni faktor za dugoročni ekonomski rast i procvat Republike Srbije. U tom kontekstu, naša ambicija je da privučemo što više kompanija koje će otvoriti svoje istraživačko-razvojne centre u Srbiji. Imamo mnogo stručnih ljudi, naučnika i inovatora, koji, uverena sam, mogu doprineti radu najvećih svetskih kompanija“, izjavila je ministarka dr Begović, naglasivši da Srbija postaje centar za inovacije i razvoj novih tehnologija,kao i da bogata istorija zemlje u nauci i tehnologiji, zajedno sa kvalifikovanom radnom snagom, kako je navela, pruža neverovatne mogućnosti za napredak.

„Kao ministarstvo, mi smo tu da pomognemo u učenju veze između privrede i akademije. Naša misija je da omogućimo saradnju između kompanija i obrazovnih institucija, kako bismo zajedno unapredili inovacije i razvoj, a događaj Serbian Innovation meets German Excellence je izuzetna prilika da uspostavimo još bližu saradnju, poručila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije dr Jelena Begović.

Glavna poruka menadžera poslovne jedinice “Architecture&Networking” u Istraživačko razvojnom centru kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu Volfganga Piša, kao keynote govornika događaja Serbian Innovation meets German Excellence, jeste da su inovacija i izuzetnost u njenoj realizaciji centralne teme u auto-industriji danas, ali i u budućnosti, kao i da su ljudi u Srbiji već prepoznati i cenjeni po tome da u ove trendove unose veliku posvećenost i znanje.

Dr Sven Lemerman, rukovodilac poslovne jedinice Synergy Group Software & Electronics Eastern Europe, kompanije ZF Srbija je tokom panel diskusije Innovation Crosslink: building opportunities between the German industry and Serbian tech ecosystem poručio da mobilnost sledeće generacije nije samo transport i električna vožnja već je reč o inovacijama i upravljanju energijom.

Vukota Eraković, senior IT menažer kompanije Robert Boš naveo je da su iz kompanije kojoj je inovativnost u srži svakog proizvoda i usluge, strateški posvećeni projektima koji osnažuju inovacioni ekosistem i doprinose razvoju novih tehnologija. Upravo je jedan od njih, kako je istakao, i Bosch Startup Harbour, globalni akcelerator program u koji je u prethodnoj godini prvi put bila uključena i naša zemlja, što je dalo odlične rezultate i globalno unutar Bosch Grupe dodatno pozicioniralo Srbiju kao važnu lokaciju za razvoj tehnologija.

„Drago mi je što je i Nemačko-srpska privredna komora prepoznala značaj ove teme, kao i što smo kao njen dugogodišnji član mogli da doprinesemo panelu i podelimo naše iskustvo“, rekao je senior IT menažer kompanije Robert Boš.

Tokom druge panel diskusije pod nazivom Unlocking Opportunities in Germany: Insights for Expanding Business in the German Market, predstavnik kompanije E-Mobility Filip Mitrović je istakao da za uspešno širenje na nemačko tržište srpski startapi treba da se fokusiraju na ključne trendove kao što su digitalizacija, održiva energija i elektromobilnost.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti