NBS koristi veštačku inteligenciju za predviđanje inflacije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Procena Narodne banke Srbije (NBS) je da je u februaru inflacija usporila, na 5,5% međugodišnje, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković na Kopaonik biznis forumu.

- U januaru je međugodišnja inflacija dodatno smanjena, na 6,4%, što je bilo u potpunosti u skladu s našim nowcast modelom, za koji koristimo veštačku inteligenciju. Naša je procena da je u februaru inflacija i dodatno usporila, na 5,5% međugodišnje - rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima na rast inflacije u Srbiji u prethodne tri godine najviše su uticale cene hrane i energenata – od 53% do 75% međugodišnje inflacije odnosilo se na rast ovih cena, na koje su, kako je navela ključno uticali globalni faktori.

- U uporedivim zemljama srednje Evrope inflacija je rasla na nivoe koji nisu beleženi decenijama, s tim što se momenat dostizanja njenog vrha razlikuje. U Srbiji je vrh inflacije dostignut nešto kasnije i uglavnom je bio niži nego u tim zemljama, pa je komparativno manji i efekat visoke baze iz istog perioda 2022. godine.

Kasniji vrhunac inflacije u Srbiji u poređenju s drugim zemljama guvernerka objašnjava i time što je naša država u prvom talasu energetske krize "najveći teret troškova preuzela na sebe."

- Time je smanjena neizvesnost na domaćem tržištu i ublažen prvi talas krize, dok je u većini drugih zemalja najveći deo tih korekcija izvršen naglo već u 2022. godini.

Takođe, bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije i meri uticaj monetarne politike, u Srbiji je u prethodne tri godine ostvarila manji rast nego u većini uporedivih zemalja srednje Evrope - istakla je.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti