Napredak Kine u proizvodnji struje iz toplotne energije okeana

Komentari: 0
Fotografija od: Si Sijaoćian/Sinhua

Kineski naučnici i inženjeri su završili testiranje uređaja za proizvodnju električne energije iz toplotne energije okeana u Južnom kineskom moru, navodi agencija Sinhua.

Uređaj snage 20 kilovata, koji je u najvećoj meri razvio Morski geološki zavod Gvangdžu, pod direktnom kontrolom Kineskog geološkog zavoda, vraćen je po okončanju testiranja u Gvangdžu, glavni grad južne kineske provincije Gvangdong.

Tokom testiranja, uređaj je generisao struju četiri sata i 47 minuta, dostigavši maksimalnu izlaznu snagu od 16,4 kilovata.

"Ovaj test na moru potvrdio je teorijsku održivost domaćeg sistema za proizvodnju energije iz toplotne energije okeana, označavajući ključni korak na putu Kine da razvije i iskoristi toplotnu energiju okeana, od faze testiranja na kopnu do primene na moru", rekao je Ning Bo, viši inženjer Morskog geološkog zavoda Gvangdžu.

Toplotna energija okeana koristi temperaturne razlike između površinske i duboke morske vode za proizvodnju električne energije, zbog čega predstavlja izvor obnovljive energije.

Prema rečima Ninga, Kina je bogata rezervama toplotne energije okeana, ali su ranija relevantna istraživanja ostajala u fazi laboratorijskih i kopnenih ispitivanja.

Izvor: Beta

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti