Kakvu ulogu ima skladišni prostor u poboljšanju lanca snabdevanja

Komentari: 0

Globalno tržište kargo i logistike, čija je vrednost 2022. godine bila 15,6 milijardi dolara, obuhvata preko 163.000 skladišta širom sveta.

Za godinu dana pošalje se čak 161 milijarda paketa, a 45 odsto svih skladišta nalazi se u Kini i SAD.

Najveći svetski izvoznik je Kina sa izvozom od 3,6 triliona dolara, dok su SAD najveći svetski uvoznik sa uvozom vrednim 3,36 biliona dolara.

Pomorski saobraćaj čini čak 80% ukupnog teretnog saobraćaja, dok su najčešće kategorije robe koje se šalju su elektronski uređaji, odeća i obuća.

Neophodno rešenje za svaku kompaniju koja prodaje fizičku robu je skladištenje, koje im omogućava da upravljaju lancima snabdevanja i optimizuju proces ispunjenja narudžbi.

Bez obzira da li je kompanija prisutna na lokalnom ili globalnom tržištu, kvalitetan skladišni prostor sa pratećim uslugama je ključan za uspešno poslovanje.

Pored samog skladišnog prostora, važno je imati i partnera koji pruža kompletnu uslugu magacinskog poslovanja, brigu o robi i pružanje niza dodatnih usluga.

Faktori koji čine prostor za skladištenje poželjnim

Prilikom odabira prostora za skladištenje, važno je obratiti pažnju na sedam ključnih faktora:

Pogodna lokacija:

Važno je odabrati lokaciju koja omogućava brz i pristupačan transport. Blizina autoputa, dobra povezanost sa aerodromom i železničkom stanicom su važni kriterijumi.

Carinsko skladištenje i usluga carinskog posredovanja:

Ako se bavite međunarodnim transportom robe, distributivni centar treba da bude u mogućnosti da radi sa robom pod carinskim nadzorom.

Carinsko posredovanje je takođe neophodno.

Mogućnost skladištenja različitih vrsta robe:

Pored lokacije, skladišni prostor treba da bude u stanju da primi različite vrste robe sa visokim standardima bezbednosti.

Potreban je i dovoljan broj rampi kako bi utovar i istovar bili brzi.

Prostor koji je više od prostora:

Važno je uzeti u obzir veličinu prostora i njegovu upotrebljivost kako bi u potpunosti odgovarao vašim potrebama.

S obzirom da će se u magacinu skladištiti više vrsta robe, treba voditi računa o tome da se sva roba skladišti na pravi način (primera radi robu pojačanog mirisa treba odvojiti od ostataka robe koji bi mogao da ga poprimi), sa dovoljnim brojem rampi i radne snage, i sa olakšanim pristupom.

Dodatne vrednosti:

Idealno skladište uključuje dodatne usluge koje poboljšavaju poslovanje i ubrzavaju lanac snabdevanja; od prijema robe, pakovanja, naručivanja, deklarisanja, sortiranja, prepakivanja, umetanja dokumentacije i kontrole kvaliteta.

Sigurnost vaše robe:

Za izbor skladišta važna su savremena rešenja kao što su sistemi protivpožarne zaštite, protivprovalni sistemi i sistemi nadzora.

Tehnologija se menja svakim danom i važno je ići u korak sa njom, kako bi se logističke aktivnosti odvijale u skladu sa svim standardima.

Fleksibilnost i dostupnost:

U dinamičnom logističkom poslovanju, fleksibilnost tokom celog procesa je važna da bi se zadovoljile potrebe kupaca, uz detaljne konsultacije i personalizovana rešenja.

Proširena logistička mreža

Izbor kvalitetnog partnera za skladištenje je ključna poslovna odluka.

Pored troškova, treba razmotriti lokaciju, dodatne usluge i moderne sisteme kako bi se osiguralo sveobuhvatno partnerstvo za brigu koje poboljšava poslovanje.

Kompanija cargo-partner, sa 40 godina iskustva, vodeći je logistički partner sa širokim spektrom logističkih rešenja.

Pored postojećeg skladišta u Beogradu, koje ima 8.000 m², cargo-partner ima niz regionalnih distributivnih centara koji se nalaze u ključnim evropskim gradovima.

Ovi centri, strateški locirani širom Evrope, pružaju klijentima mogućnost da optimizuju svoj lanac snabdevanja na međunarodnom nivou.

Izazovi u logistici, kao što su poremećaji lanca snabdevanja, inflacija, geopolitički sukobi i nedostatak radne snage, postali su realnost modernog poslovanja.

Uprkos ovim izazovima, cargo-partner ne samo da nudi rešenja za njihovo prevazilaženje, već i predviđa buduće potrebe klijenata.

Pored toga, cargo-partner je predstavio inovativnu SPOT platformu kao ključno rešenje za digitalizaciju lanca snabdevanja.

Ova platforma omogućava transparentno praćenje i upravljanje lancem snabdevanja i besplatna je za mala i srednja preduzeća.

Sa više od milion isporuka u više od 80 zemalja, SPOT platforma pruža detaljna izveštavanja o podacima o lancu snabdevanja, kreiranju transportnih naloga i brzoj komunikaciji.

cargo-partner takođe sarađuje sa drumskim prevoznicima, optimizujući cene i podržavajući održivu logistiku budućnosti.

Ove inicijative potvrđuju posvećenost cargo-partnera pružanju vrhunskih logističkih rešenja usklađenih sa promenljivim elementima poslovnog okruženja.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti