Izdavanje Google računa sa PDV-om

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Pre nešto manje od godinu dana, korisnici Google servisa su se zapitali zašto je Google počeo da izdaje račune sa PDV-om od jula 2021. godine.

Konačno razrešenje ove situacije stiže gotovo godinu dana kasnije.

Naime, korisnici Google Cloud i Google Workspace (nekadašnji G Suite) obavešteni su mejlom da je Google sada registrovan u sistemu PDV-a Republike Srbije, te da će od 01.07.2022. na svim računima za pomenute Google servise ponovo biti iskazan PDV po stopi od 20%. Računi će stizati sa adrese u Srbiji:

"Hello,

As Google Cloud EMEA Ltd is now VAT registered in Serbia, Google Cloud will resume charging VAT starting July 1, 2022, on all Google Cloud and Google Workspace (formerly known as G Suite) accounts with a billing address in Serbia.

This means that starting July 1, 2022, your invoice will include a VAT charge of 20%."

Naime, u Registru poreskih punomoćnika stranih lica obveznika PDV-a, pod 8.11.2021. godine kao poreski punomoćnik za Google Cloud EMEA Limited i Google Commerce Limited upisan je Deloitte doo Beograd.

U skladu sa tim, ispunjeni su uslovi da se na usluge Google Cloud EMEA Limited obračunava i naplaćuje PDV po stopi od 20%. Ovaj posao će u ime Google servisa obavljati Deloitte doo Beograd, kao njihov poreski punomoćnik.

Korisnici ovih servisa ne treba nadalje da vrše interni obračun PDV-a, a PDV koji bude iskazan u računima moći će da odbiju (ukoliko ispunjavaju propisane uslove).

Osim toga, korisnici su informisani da će im biti priznat avans u iznosu PDV-a koji su eventualno platili po osnovu Google faktura izdatih između 15.06.2021. i 31.10.2021. godine, s obzirom da Google u ovom periodu nije imao registrovanog poreskog punomoćnika, te nije postojao osnov da se ovaj PDV naplati od korisnika:

"Please also note that if you received invoices issued between June 15, 2021, and October 31, 2021, you will automatically be issued a credit for any VAT paid during that period."

U mejlu se navodi da će avans biti priznat automatski, te da korisnici ne treba ništa da preduzimaju po tom pitanju.

Ostaje pitanje da li će Google izdati ispravke pogrešno izdatih računa iz spornog perioda ili eventualno knjižna odobrenja, kako bi korisnici mogli da proknjiže korekcije zaduženja u svojim poslovnim knjigama.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti