Investicije evropskih partnera u solarne parkove u Srbiji

Komentari: 0
Fotografija od: PKS

Španska kompanija "Navitacum" angažovaće se na pripremi projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, naročito solarnih farmi, snaga iznad 50 MW, i dovođenju investitora u oblasti korišćenja obnovljive energije u Srbiji, a za ulaganja su već zainteresovane velike kompanije iz Španije, Švajcarske i EU, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji u Privrednoj komori Srbije.

Sporazum o saradnji na istraživanju solarnih kapaciteta Srbije potpisali su Igor Popović, direktor Sektora udruženja privrede PKS i Francisko Gonzales, direktor "Navitacuma". 

Prema informacijama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, Srbija ima značajno veći broj časova sunčevog zračenja dnevno nego većina evropskih zemalja, a najbolji uslovi vladaju u jugoistočnom delu naše zemlje, što je čini primamljivom destinacijom za velike globalne investitore u ovoj oblasti, ukazano je ovom prilikom. 

Direktor španske kompanije Gonzales ukazao je da postoji interes velikih kompanija iz Španije i drugih država EU, kao i Švajcarske, da investiraju u solarne parkove u Srbiji. 

U saradnji sa resornim institucijama biće izrađena studija o proizvodnim kapacitetima i stepenu zastupljenosti svih vidova obnovljivih izvora energije na teritoriji Srbije, posebno energije Sunca, a Privredna komora Srbije će pomoći savetodavno i kontaktima, najavio je Popović.

Korišćenjem energije Sunca za proizvodnju toplotne i električne energije, smanjije se potreba za korišćenjem konvencionalnih izvora energije na bazi fosilnih goriva, čime bi Srbija mogla značajno da smanjuje svoju godišnju emisiju ugljen dioksida. 

Španska kompanija nije zainteresovana za subvencije države, već će predložiti drugačije modele privlačenja investitora za projekte u oblasti izgradnje postrojenja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji.

 

Izvor: PKS


0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti