INSPIRE IZJEDNAČAVA ŠANSE ZA PRENOSNU METROLOGIJU

Komentari: 0

Fleksibilnost ubrzano postaje podjednako važna kao i efikasnost u proizvodnji, zbog čega su moćni alati koji olakšavaju bilo kome u kompaniji da pokaže svoju sposobnost po pitanju metrologije važniji nego ikad. Dizajniran da osigura da svako može da preuzme deo prenosive metrološke opreme i bude odmah produktivan, Inspire metrološki softver obezbeđuje proizvođačima lak pristup alatima koji su im potrebni da bi ostali konkurentni.

Kada je Hexagon započeo misiju razvoja metrološkog softvera za sledeću generaciju korisnika prenosnih mernih sistema, naše polazište nije bilo postojeći metrološki softver, već aplikacije koje postoje na uređajima korisnika.

S obzirom na to da korisnici pametnih telefona i tableta očekuju jednostavnu upotrebu, aplikacije koje zahtevaju veliko ulaganje vremena i energije pre nego što se mogu produktivno koristiti ili koje zahtevaju previše klikova, neće uspeti. Kao rezultat toga, uspešan razvoj potrošačkih aplikacija fokusira se na pružanje jednostavnih, intuitivnih interfejsa koji lјudima daju ono što im treba uz samo jedan ili dva klika.

Tradicionalno, razvoj metrološkog softvera nije mogao biti drugačiji. Umesto da korisnike stavlјa na prvo mesto, metrološki softver je obično razvijen iz potrebe da se izvrši jedna uska funkcija merenja.

Potom su dodavani novi elementi po potrebi, sa prenosivim mogućnostima dodatim uz stacionarni CMM softver i funkcijama sondiranja dodatim na softver za skeniranje.

Rezultat je bio lavirint zbunjujućih, nedoslednih interfejsa koje je bilo posebno teško koristiti kada bi korisnici otišli dalјe od prvobitne osnovne kompetencije.

Početi od nule

Umesto da pokušavamo da se krećemo kroz stare arhitektonske blokade na postojećim metrološkim softverskim platformama, započeli smo od nule koristeći savremene razvojne alate da bismo kreirali moćan softver za analizu koji je sposoban za neometano rukovanje podacima sondiranja/taktilnim podacima i podacima koji se nalaze na oblaku ili su skenirani.

Krajnji cilј nam je bio da složena merenja učinimo jednostavnim, lakim za učenje i intuitivnim za izvođenje bez ugrožavanja mogućnosti i fleksibilnosti.

Da bismo pojednostavili korisničko iskustvo, uložili smo mnogo truda u pojednostavljivanje upotrebe, ograničavanjem broja pritisaka tastera i izbacivanjem nepotrebne interakcije računara iz procesa merenja bez ometanja toka posla.

Posebno složena poravnanja često su tajnoviti nizovi nepovezanih koraka koji se moraju memorisati i izvršiti tačno određenim redosledom. Imajući to u vidu, omogućili smo početak merenja jednostavnim klikom na dugme za poravnanje, istovremeno omogućujući da podaci i rezultati budu na jednom mestu i da im bude omogućen lak pristup.

Takođe bi trebalo da bude moguće predvideti koji će koraci logično uslediti, bez preteranog korišćenja tastera za izlaz zbog netačne pretpostavke.

Održavanje fleksibilnosti

Pored pojednostavlјenja korisničkog iskustva, želeli smo da sačuvamo i nepredvidivi tok procesa u vezi prenosnog posla, koji manje predstavlja istinski tok procesa, a više kontinuitet merenja: poravnavanje, merenje, analizu, uređivanje, izveštavanje itd.

Uz Inspire, korisnici primećuju da mogu da naprave šablon od karakteristika koje žele da mere, postave njihovo poravnanje i urede nominalne vrednosti i nivoe tolerancije pre nego što počnu da mere, što mogu učiniti na podjednako jednostavan način kao i kada prvo mere, a zatim planiraju šta žele da rade kasnije – ili mogu kombinovati po malo od svakog pristupa.

Namera nam je bila da Inspire učinimo privlačnim za korišćenje čak i za početnike, i da softver učinimo otvorenim i dostupnim svima. Inspire dolazi u jednom paketu sa svim što je potrebno našim korisnicima, od sondiranja, skeniranja i umrežavanja, preko svih instrumenata i uvoza matičnih CAD modela.

Ne postoje moduli ili opcije koje se mogu izabrati. Umesto toga, sve što je neophodno, od preuzimanja softvera do dobijanja licence i pronalaženja alata i podrške za obuku, dostupno je na mreži besplatno, bez potrebe za prijavom na mrežu.

Rešenja za budućnost

Zbog svog fleksibilnog i otvorenog okvira, Inspire ne nameće ograničenja u pogledu buduće funkcionalnosti. Iako će za dodavanje napredne funkcionalnosti biti potrebno vreme, njegova osnovna struktura olakšava dodavanje gotovo svih mogućnosti.

Izazov sa kojim se suočavaju svi programeri je taj što, iako je lako dodati gotovo bilo koju izolovanu mogućnost, korisnici često moraju da nauče kako da pronađu nove funkcije, kao i kako da izvrše više koraka kako bi te funkcije koristili.

Sa Inspire-om radimo veoma naporno na dodavanju funkcionalnosti, istovremeno ostajući dosledni ostalim mogućnostima i opštem korisničkom interfejsu.

Takođe smo dali prednost stabilnosti i zaustavlјanju regresije, kako bismo osigurali da promene softvera ne utiču negativno na performanse.

Naš agilni pristup razvoju takođe znači da ćemo moći da objavlјujemo beta verzije kako bismo podelili najnovije funkcije.

Inspire stavlјa prenosivu metrologiju na raspolaganje preduzećima čijim je zaposlenima teško da koriste tradicionalni softver za merenje, olakšavajući upotrebu metrološkog softvera zaposlenima sa malo ili nimalo obuke.

Tel/Mob: +381 63 21 75 64,
info.rs@hexagon.com
HexagonMI.com



 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti