INEA – Stručnjaci za energetska rešenja

Komentari: 0

Pouzdano snabdevanje energijom, nastojanje za snižavanjem troškova energenata kao i sve viši troškovi zbog emisije CO2, svakodnevni su izazovi svih koji se bave obezbeđivanjem energije.

Samo kompletan sistem praćenja i upravljanja energetskim tokovima i kvalitetna izvedbena rešenja na području mera efikasnog korišćenja energije, mogu biti garancija za rešavanje energetskih izazova, kako u javnim objektima tako i u industriji.

U INEA-i interdisciplinarna grupa inženjera naručiocima obezbeđuje kompletna energetska rešenja po sistemu »funkcionalni ključ u ruke«.

Naše usluge obuhvataju:

- izvođenje energetskih pregleda i studija izvodljivosti sa akcentom na analizu energetskih tokova i sa obavljanjem potrebnih merenja;

- savetovanje pri optimizaciji proizvodnje i potrošnji energije;

- izvođenje sistema za praćenje i upravljanje energetskim tokovima i povezivanje sa sistemima za praćenje proizvodnje;

- izvođenje sistema za vođenje energetskih postrojenja;

- izvođenje inteligentnih sistema za izravnavanje vršnih opterećenja;

- izvođenje sistema za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije (kogeneracije);

- izvođenje sistema za efikasno korišćenje energije.

Posebno napominjemo, da na području izvođenja sistema za kombinovanu (istovremenu) proizvodnju toplote i električne energije (kogeneracije), možemo da iskoristimo svo naše znanje i iskustvo, i za investitora izvedemo sve aktivnosti koje su potrebne za optimalno uključivanje sistema kogeneracije ili trigeneracije u postojeći ili novi energetski sistem preduzeća ili ustanove, i to:

- ocenu izvodljivosti, studiju izvodljivosti, investicionu dokumentaciju;

- celokupnu projektnu dokumentaciju (PGD, PZI, PID);

- izgradnju kogeneracije po sistemu »funkcionalni ključ u ruke«;

- održavanje u garantnom i postgarantnom periodu;

- daljinsko praćenje rada kogeneracije.

Kombinovana proizvodnja toplotne i električne energije, odnosno kogeneracijska postrojenja, omogućuju efikasno korišćenje primarne energije (njihov ukupni stepen iskorišćenja je veći od 80 procenata), smanjuje troškove za energiju i smanjuje emisiju CO2. Toplotnu energiju iz kogeneracije, moguće je iskoristiti takođe za proizvodnju rashladne energije, uz pomoć absorpcijskih i adsorpcijskih hladnjaka (trigeneracija).

Za pogon kogeneracijskih postrojenja mogu se koristiti različita goriva: zemni gas, propan, bio gas (postrojenja za prečišćavanje, deponije, životinjski ili biljni otpadak), dizel, biodizel i drvna biomasa. Područja njihove upotrebe su industrijski i tehnološki pogoni sa stalnom potrošnjom toplotne (ili rashladne) energije, stambeni kompleksi, školski kompleksi, bazeni, poslovni objekti, bolnice, postrojenja za prečišćavanje, deponije i farme.

Na području kogeneracijskih postrojenja radimo još od 1995. godine. Neki značajniji projekti na području izvođenja kogeneracijskih postrojenja su:

- Elan (770 kWe)

- Toplana Hrastnik (1 035 kWe)

- Silkem (2 jedinice po 1 035 kWe)

- Karton Količevo (520 kWe)

- Martex, fabrika keramike (1 000 kWe)

- Terme Zreče (500 kWe)

- Centralni prečistač otpadnih voda Domžale-Kamnik (200 kWe)

- Dom za penzionere Vrhnika (trigeneracija, 115 kWe)

- Silkem (2,6 MWe)

- Thermana Laško ( 800 kWe)

- Lečilište Radenci (889 kWe)

- Komunala Slovenj Gradec (999 kWe)

Na svim objektima se pokazalo da smo svojim sistematskim radom, na osnovu svog iskustva i upotrebe novih znanja, kao i u tesnoj povezanosti sa tehnološkim partnerima, uspešno postigli učinke koje smo predvideli u našim ocenama izvodljivosti, studijama i investicijskim dokumentacijama. 

 

INEA SR d.o.o.

e-mail: info@inea.rs

www.inea.rs


Izvor: Časopis Industrija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti