IEG: ECOMONDO 2023, EKOLOŠKA TRANZICIJA IMA SVOJ EKOSISTEM

Komentari: 0

Šest tematskih makrooblasti, jedinstveni ekosistem za ekološku tranziciju. Ecomondo, međunarodni sajam industrijskih tehnologija i usluga za cirkularnu ekonomiju, u organizaciji Italijanske izložbene grupe, otvoriće svoja vrata u izložbenom centru u Riminiju od 7. do 10. novembra, već 26. pod novim sloganom: Ekosistem ekološkog prelaza.

Od korišćenja otpada za dobijanje dodatnih resursa do regeneracije zemljišta i agrošumarstva i prehrambenih ekosistema, od energije dobijene iz biomase do korišćenja otpada kao sekundarne sirovine. I više: čitav integrisani ciklus vode i monitoring životne sredine, zaštita mora i vodene sredine u njihovoj suštinskoj funkciji za ljudski opstanak i privrednu aktivnost. Ovom izložbom IEG će tržištu predstaviti najinovativnije tehnologije za održivu konkurentnost; Ujedno, ovo je prvo izdanje u kojem će

Ecomondo zauzeti ceo izložbeni prostor, pošto su obnovljivi izvori energije našli samostalno mesto u kalendaru sektorskih izložbi sa sajmom K.EI koji se održao već u martu.

SNABDEVANJE PITKOM VODOM I SAL.VE ZA EKOLOŠKA KOMUNALNA VOZILA

Otpad kao izvor sirovina, Obnova zemljišta i zemljišta, Kružna i regenerativna bioekonomija, Bioenergija i agroekologija, Vodni ciklus i plava ekonomija, Praćenje i kontrola životne sredine: ovo će biti tematski izložbeni prostori na Ekomondu 2023.

Posebno će biti istaknute dve oblasti: poseban prostor "Voda" i novo izdanje sajma SAL.VE. U prvom, posetioci će pronaći ceo lanac snabdevanja vodnim resursima: od zahvatanja do oporavka i ponovne upotrebe, sa naglaskom na digitalnoj transformaciji, koja je sada ključni element u poboljšanju upravljanja vodama.

Programom seminara u ovoj oblasti će se predstaviti vodeća domaća i međunarodna komunalna preduzeća i strukovna udruženja, među kojima je i Utilitalia. Na bijenalnoj manifestaciji SAL.VE, organizovanoj u saradnji sa ANFIA-om, vodeći proizvođači će izložiti vozila za ekološko sakupljanje i odlaganje otpada i gradsku drenažu. Probne vožnje će biti dostupne napolju.

POVRŠINE ZA PROJEKTE KRUŽNE EKONOMIJE „BEACON“

Ecomondo će u Ekspo centru obezbediti prostor za tri industrijske zone za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine i energetske bezbednosti (MASE) dalo zeleno svetlo i doprineće 160 „svetionik“ projekata cirkularne privrede.

U Riminiju će VEEE okrug biti predstavljen sa posebnim fokusom na tehnologije punjenja i nove sisteme za reciklažu otpada od električne i elektronske opreme, fotonaponskih panela i lopatica vetroturbina.

U PAPER Distriktu akcenat će biti na sistemima za sakupljanje, logistiku i reciklažu papira i kartona u saradnji sa COMIECO. Na kraju, ali ne i najmanje važno, tematska ruta će biti posvećena proizvodnji plastike sa akcentom na reciklaži i sistemima morskog otpada.

TEKSTILNI OTPAD, EKO-DIZAJN I ODRŽIVOST LANCA NABAVKE

Tekstilna industrija je identifikovana kao ključni lanac vrednosti za koji je Evropska unija predvidela mere za promovisanje njegove održivosti, cirkularnosti, sledljivosti i transparentnosti.

Zahtevi ekodizajna, sistemi odgovornosti proizvođača i sistemi obeležavanja su ključni faktori. U Riminiju, veliki akcenat će biti stavljen na ceo lanac snabdevanja: od proizvodnje, upotrebe i faze nakon upotrebe.

Cilj svih učesnika je da daju odgovore na ove izazove pružanjem informacija o aktuelnim projektima i konačnim ciljevima i promocijom novih poslovnih modela kako bi se predstavilo stanje umetnosti upravljanja tekstilnim otpadom u italijanskim opštinama.

Biće prostora za diskusiju i prezentaciju sa svim zainteresovanim stranama: proizvođačima otpada, menadžerima, konzorcijumima i udruženjima, istraživačkim i razvojnim institutima, fabrikama za preradu i valorizaciju tekstila, a ne zaboravimo i sektor korišćenog tekstila.

BIO GRADOVI: KRUŽNI I ZDRAVI

Ecomondo i K.EI razišli su se u kalendaru sajma, ali pametni gradovi, koji tradicionalno prednjače u obnovljivim izvorima energije, takođe se mogu svrstati u kategoriju „održivih“ i „zdravih“.

Projekat Kružni i zdravi gradovi radi upravo to, regeneriše grad, čineći ga zelenijim i efikasnijim u rukovanju vodom, hranom, otpadnim vodama i otpadom.

ECOMONDO I RAZVOJNA PREDUZEĆA, MISIJA: INOVACIJA

Ecomondo kao inkubator i promoter inovativnih projekata: inovaciona zona za start-up i velike kompanije (Start-Up i Scale-Up Innovation zone) na novom istočnom ulazu se vraća i širi. Kompanije i investitori će imati novu i veću platformu za dijalog za stvaranje nove generacije inovativnih kompanija.

Ove godine se na događaju u Riminiju očekuje više od 50 start-ap kompanija. IEG i ITA-Italijanska trgovinska agencija promovišu inicijativu sa ART-ER (Territorial Appeal Research, Regionalna agencija Emilia-Romagna) i Confindustrio kao glavnim partnerima, u saradnji sa ANGI (Nacionalno udruženje mladih inovatora) za promovisanje raznovrsnosti inovacija.

PLAVA EKONOMIJA: KRUŽNA I REGENERATIVNA EKONOMIJA

Od ribarstva i akvakulture do luke i regeneracije obale i tehnologija desalinacije morske vode: plava ekonomija će uključiti sve tradicionalne ekonomske sektore i nove ekonomske sektore povezane sa razvojem italijanskih i mediteranskih morskih resursa.

ECOMONDO, DOGAĐAJ U RAZVOJU

U ovogodišnjem izdanju Ecomondo će se baviti aktuelnim temama. Milenijalci i generacija Z su veoma strastveni u zaštiti životne sredine, a IEG događaj deluje kao platforma za ideje koje oblikuju današnja tehnološka istraživanja i stvaraju poslove sutra.

Razmena znanja, pristup pozivima za istraživanje i evropsko finansiranje: Ecomondo poziva nove generacije da učestvuju u ekološkoj tranziciji. Ali postoji i novi način poslovanja na koji će se obratiti pažnja na događaju u Riminiju, a njegove dobre prakse biće predstavljene u oblasti posvećenoj B korporacijama i njihovom regenerativnom i društveno odgovornom poslovnom modelu. Prioritetni zadatak sajma Ecomondo je jezik održivosti i odgovornosti u korporativnoj komunikaciji i novinarstvu.

PROGRAM KONFERENCIJA I DOGAĐAJA

Ecomondo će svojoj grupi ponuditi pun program konvencija i konferencija, koji će biti organizovani pod pokroviteljstvom Tehničkog i naučnog komiteta na čelu sa profesorom Fabiom Favom sa Univerziteta u Bolonji, u saradnji sa glavnim institucionalnim i tehničkim partnerima događaja i međunarodni komitet koji se sastoji od stručnjaka iz Evropske komisije, OECD-a, FAO-a, Unije za Mediteran, EEA i ISVA.

Oni će razgovarati o aktuelnim temama koje će pokušati da prenesu još više znanja Ecomondo zajednici: prioriteti Evropskog zelenog plana, cirkularna ekonomija, obnova zagađenih područja i ekosistema, zaštita tla i mora, a posebno Mediterana. Studije slučaja, javne politike, javni resursi dostupni preduzećima, uključivanje građana.

U narednim mesecima, TSC i učesnici će kreirati kalendar koji će stvoriti još veću saradnju između univerziteta, istraživanja, industrije i institucija kako bi se postiglo, ako ne i premašilo, +15% učešća na prošlogodišnjim konferencijama u poređenju sa 2019.

INSTITUCIONALNI PARTNERI

Ministarstvu zaštite životne sredine i energetske bezbednosti, Ministarstvu spoljnih poslova i međunarodne saradnje i UIO pridružiće se CONAI, Utilitalia, CIB, CIC, CONAU, Assoambiente, Cisa Ambiente, Fondacija za održivi razvoj i Nacionalni savet za zelenu ekonomiju kao institucionalni partneri događaja i Kjoto klub, Legambiente, Federazione ANIE, FIRE, ANFIA, ISPRA, Vater Europe, ISVA i VBA.

DALJE USPON KA INTERNACIONALIZACIJI

Sa povećanjem stranih posetilaca od 58% u odnosu na 2021, učešće profilisanih operatera sa Balkana, zemalja koje nisu članice EU, Severne Afrike (Egipat, Maroko, Tunis), Senegala, Obale Slonovače, Angole, Gane, Ruande, Bliskog istoka a Kanada, Latinska Amerika, Sjedinjene Države i Kina nastavljene su u sledećem izdanju.

Drugo izdanje Afričkog foruma zelenog rasta održaće se zahvaljujući doprinosu prestižnih međunarodnih agencija, međuvladinih institucija kao što su Unija za Mediteran i UNIDO, neprofitnih organizacija uključujući Res4Africa i Poslovni savet za Afriku, koji će predstaviti tehnološki okvir i mogućnosti za rast i razvoj na afričkom kontinentu.

Pogledajte više na ecomondo.com

Kontakt osoba za Srbiju: Alessandro Miele – alessandro@mz-consulting.org, +38617543658

Firma MŽ Consulting & Fairs - Predstavništvo IEG (Italian Exhibition Group) za područje Alpe-Jadran i ove godine za poslovne posjetitelje priprema sponzorirani obilazak sajma Ecomondo, a pozivnica i prijavnica mogu se pronaći na stranici www.mz-consulting.org.

To znači da će gostima biti plaćen smještaj u udobnom hotelu i dogovoreni sastanci na sajmu na osnovi platforme B2B (jedan radni dan).

Svake godine tu mogućnost iskoristi više od 30 firmi iz zemalja u okruženju i svi su time vrlo zadovoljni.

Svi zainteresirani mogu dobiti besplatne ulaznice na sajam ispunjavanjem obrasca na stranici www.mz-consulting.org.

Kompanije koje žele posetiti sajam Ecomondo mogu kontaktirati Predstavništvo na e-mail: alessandro@mz-consulting.org.

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti