Identifikacione nalepnice za laka električna vozila zvanično obavezne

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da u saobraćaju na putu zvanično mogu učestvovati isključivo laka električna vozila koja imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu, kao i da je obavezno da vozači ovih vozila nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

- Kako bi se sačuvala bezbednost dece, pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom - naglašeno je u saopštenju koje je prenela Vlada Srbije.

Podsetimo, poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.

Na osnovu izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta 2024. godine donet je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, čija primena je počela 5. aprila, a nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti