ICT TEHNOLOGIJE KAO STRATEŠKI POKRETAČ PRIVREDE

Komentari: 0

Napredak u ICT-ju doneo je kompanijama mnoštvo ušteda, mogućnosti i pogodnosti. Neke od njih su: visoko automatizovani poslovni procesi koji su smanjili troškove, i Big data revolucija, gde kompanije pomoću ogromne količine podataka, koje generišu ICT tehnologije, kreiraju nove proizvode i usluge.

Internet of Things tehnologija jedan je od glavnih pokretača digitalne transformacije poslovanja u savremenom biznisu, ali samo jedan od ICT trendova koji tome doprinose.

Koliko se transformacija poslovnih procesa pomoću digitalizacije nametnula kao jedno od glavnih rešenja za ekonomski oporavak možda najbolje govori brzina rasta tržišta Internet of Things uređaja.

Ono se procenjuje na 15 milijardi evra na svetskom nivou, dok predviđanja idu do čak 75 milijardi evra do 2025. godine.

Ovakav skok tržišta povezanih uređaja pokazuje svetski trend da IoT tehnologija postaje deo naše svakodnevice, čime se pravi veliki korak ka digitalnoj ekonomiji i društvu.

NB IoT

Narrow Band IoT je najpouzdanija globalna tehnologija za efikasniji, sigurniji i ekonomičniji prenos podataka za uređaje koji se povezuju internetom.

Posebno je važna za biznis korisnike, jer povezuje uređaje u gotovo svim uslovima i pruža širok spektar primene – u telemetriji, saobraćaju, energetici, zaštiti životne sredine, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji itd.

Na primer, jedan proizvođač bele tehnike uveliko ugrađuje Narrow Band IoT uređaje u svoje proizvode.

Zahvaljujući tome, proizvođač je u svakom trenutku upoznat sa kvalitetom rada nekog uređaja. Proizvođač može proaktivno da obavesti kupca da postoji neki problem i da ga, po potrebi, uputi na servis čime će se sprečiti veći kvar.

Narrow Band IoT tehnologija je posebno efikasna tamo gde je potrebno očitavanje velikog broja podataka i gde se često radi u nepristupačnim uslovima, a zahvaljujući kompaniji A1 Srbija - dostupna je i u Srbiji na više od 90% teritorije.

Uz velike mogućnosti za automatizaciju poslovnih procesa korisnici dobijaju i: duži životni vek uređaja, manje troškove prenosa podataka, veći broj uređaja koji mogu da se povežu, jaču penetraciju signala, veću bezbednost podataka, veću energetsku efikasnost i jednostavnu instalaciju.

Takođe, NB IoT je tehnologija definisana prema najvišim standardima koje su veliki proizvođači opreme u obavezi da poštuju, jer je preporučena od standardizacionih tela, kao što je 3GPP.

ICT TRENDOVI

Ključne tehnologije koje dominiraju uz IoT i koje predstavljaju osnov poslovnog putovanja u digitalnu transformaciju su: Cloud, Edge Computi ng, Arti fi cial Inteligence Security i 5G.

Dok značajniji razvoj i upotrebu nekih od njih čekamo, druge su dostupne za upotrebu.

Pre svega kompanijama je neophodno rešenje koje omogućava povezivanje na internet i umrežavanje udaljenih lokacija (VPN).

Napredni trend povezivanja utiče na način na koji će preduzeća premeštati poslovne kritične podatke od mesta gde se generišu do mesta gde su potrebni, koristeći VPN umrežavanje.

Advance connecti vity rešenje obuhvata niz mogućnosti u različitim sferama poslovanja, kao što je omogućavanje wi-fi pristupa u pokretnim vozilima i stacionarnim lokacijama, a s druge strane može da se koristi i kao backup rešenje za žične veze.

Cloud

Infrastruktura u Cloud-u u savremenom poslovanju prepoznaje se kao strateški pokretač koji doprinosi promenama i otvara put ka novim tehnologijama: veštačkoj inteligenciji za automatizaciju poslovnih procesa, naprednoj analitici za pametnije izveštavanje u realnom vremenu, novim načinima zajedničkog rada na daljinu i mnoštvu tehnologija koje će tek da se materijalizuju.

A1 Srbija, kao kompanija koja intezivno prati promene i napretke u domenu novih tehnologija, korisnicima nudi veliki broj inovativnih rešenja kao sto IoT platforma, Exoscale Cloud platforma, Office 365, kao iStore online backup podataka.

Tu je i Cumulosity IoT platforma koja je idealna za upravljanje IoT projektima.

Istovremeno jednostavna i brza, doprinosi značajnoj uštedi novca i vremena.

Optimizacija poslovanja

Informacione tehnologije, sistemi i poslovne softverske aplikacije postali su ključni faktori za uspešno prilagođavanje novim uslovima poslovanja.

Njihova primena je sinonim za efikasnost, jer omogućava velike uštede, unapređuje kvalitet proizvoda i usluga, skraćuje vreme potrebno za završetak posla i smanjuje administraciju.

Kompletna ponuda savremenih ICT rešenja dostupna je na prvoj ICT platformi u Srbiji – www.a1ict.rs

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti