Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Evropi

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Huawei je 2023. godine prijavio čak 5.071 patent i tako zadržao poziciju najvećeg aplikanta.

Slede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.

Povećanje prijava od 2,9% u odnosu na prethodnu godinu predstavlja najveći broj prijava do sada, sa 199.275 prijava patenata podnetih u EPO.

U centru ovog rasta su digitalne komunikacione tehnologije, medicinska tehnologija i računarska tehnologija, dok je najveći rast zabeležen u oblasti električnih mašina, aparata i energije (+12,2%), što uključuje tehnologije čiste energije kao što su baterije (+28 %).

Vodeće IKT kompanije kao što je Huawei igraju glavnu ulogu u podsticanju inovacija i razvoja tehnološkog sektora, a njihovo učešće u patentiranju potvrđuje njihovu posvećenost tehnološkom napretku.

Prošle godine, Huawei je potpisao globalni sporazum o unakrsnom licenciranju patenata sa Xiaomijem koji pokriva komunikacione tehnologije uključujući 5G.

Takođe, Huawei i Nokia su produžili ugovor o licenciranju patenta.

Pored toga, 2023. godine, Huawei i Ericsson potpisali su dugoročni globalni sporazum o uzajamnom licenciranju patenata koji pokriva patente važne za širok spektar standarda kao što su 3GPP, ITU, IEEE i IETF standardi za 4G i 5G mobilne tehnologije.

U februaru ove godine, Huawei je predstavio komercijalizaciju 5.5G na sajmu u Barseloni, što će dodatno otključati potencijal mobilnih mreža i stvoriti nove mogućnosti za rast telekomunikacione industrije. 5.5G će biti ključna prekretnica u evoluciji 5G mreže i dodatno ubrzati razvoj i korišćenje mobilnih usluga.

Evropski zavod za patente, sa sedištem u Minhenu, igra ključnu ulogu u podršci inovacijama i zaštiti intelektualne svojine u Evropi.

Pruža usluge za podnošenje prijava za patente, pretraživanje stanja tehnike, ispitivanje prijava patenata i dodelu patenata.

Evropski patent se dodeljuje na osnovu Evropske konvencije o patentima, a podnosioci prijave mogu podneti jednu prijavu patenta koja je važeća u više zemalja.

Sa sve većim brojem prijava, EPO nastoji da olakša pristup patentnoj zaštiti, posebno za mala i srednja preduzeća.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti