Hoće li nova uredba uticati na broj električnih vozila na ulicama?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

U prilogu koji je emitovan u jutarnjem programu televizije Nova S, Miloš Kostić, direktor kompanije charge&GO, govorio je o novoj uredbi o subvencionisanju kupovine električnih automobila, kao i o mreži punjača koji su neophodni za njihovo normalno učestvovanje u saobraćaju.

Kako je objasnio Vlada Republike Srbije po treći put je donela odluku da budžetska sredstva opredeli za kupovinu električnih i hibridnih vozila, kao i lakih motocikala koji su na električni pogon.

“Zahvaljujući donetoj uredbi fizička i pravna lica su u mogućnosti da nabave, kako putnička, tako i laka teretna vozila na električni pogon. Svi koji žele da kupe novi električni moped ili laki tricikl, mogu da dobiju subvencije u iznosu od 250 evra, 500 evra za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle. Za kupovinu novih putničkih i teretnih vozila na isključivo električni pogon država je opredelila subvencije u iznosu od 5.000 evra, dok su za kupovinu hibridnih vozila subvencije nešto manje. Za plug-in hibride, one koji poseduju spoljni priključak za struju država dodeljuje subvencije u iznosu od 3.500 evra, dok za obične hibride, koji ne poseduju priključak za struju dobija se 2.500 evra”, objašnjava Kostić.

Mreža punjača

Kako bi na ulicama naše zemlje bilo sve više vozila na električni pogon, neophodno je da se ravnomerno razvija i mreža punjača. Samo na taj način vozači ovih automobila mogu bezbrižno da učestvuju u saobraćaju.

“U Srbiji ima oko 400 električnih automobila na potpuno električni pogon, dok hibrida ima mnogo više, čak oko 3.000. Upravo je zato potrebna podrška države da bi se povećao broj ovakvih ekoloških vozila, što bi pomoglo u smanjenju zagađenja vazduha u našoj zemlji”, ističe Kostić.

Kako bi “olakšali život” vozačima električnih vozila, stručni tim kompanije charge&GO osmislio je platformu koja na brz i jednostavan način pruža sve neophodne informacije za brzu dopunu automobila.

“Može se reći da smo mi pioniri u ovoj oblasti u Srbiji i trenutno imamo 35 javnih punjača koji su dostupni svima koji su raspoloženi da koriste naše usluge. Punjači su raspoređeni, kako u Beogradu, tako i na auto-putevima. Planiramo da ove godine instaliramo preko 60 ultra brzih punjača i već smo napravili ugovore sa određenim naftnim kompanijama, trgovinskim lancima”, zaključuje Kostić.

O kompaniji charge&GO

Kompanija je kreirala prvu regionalnu digitalnu platformu i mobilnu aplikaciju za punjenje električnih vozila (EV) sa mrežom punjača. Sistem charge&GO pruža svim vozačima električnih vozila priliku za brzo i lako punjenje vozila.

Korisnici platforme mogu da pretražuju stanice za punjenje, započnu i završe sesije punjenja, izvrše plaćanje, pregledaju i preuzmu račune. Putem roming veze, korisnici platforme charge&GO mogu da koriste više od 180.000 punjača u 30 zemalja širom Evrope, koji su deo mreže partnera.

 

Izvor: Energetski portal

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti