Grčka i Egipat povezuju elektroenergetske sisteme

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Grčka i Egipat dogovorili su se da polože podvodni kabl u istočnom Mediteranu za transport električne energije proizvedene u Severnoj Africi iz obnovljivih izvora u Evropu.

Grčki ministar energetike Costas Skrekas i njegov egipatski kolega Mohamed Shaker potpisali su memorandum o razumevanju na ceremoniji u četvrtak u Atini.

Kabl za povezivanje će biti kamen temeljac novog energetskog koridora u istočnom Mediteranu i poboljšaće sigurnost snabdevanja energijom u regionu, rekao je grčki ministar.

"Interkonekcija će koristiti i Grčkoj i Egiptu i Evropskoj uniji", rekao je Skrekas.

"Električna interkonekcija između Egipta i Grčke osigurat će dobro povezanu mrežu u istočnom Mediteranu", rekao je njegov egipatski kolega i ubrzaće proces povećanja udela zelene energije u energetskom miksu Evropske unije.

Grčko-egipatski memorandum predviđa formiranje radne grupe visokih zvaničnika, predstavnika operatora elektroenergetskog sistema i energetskih regulatora.

Grupa će razmotriti raspoložive resurse i opcije za finansiranje projekta i koordinirati blagovremeno izdavanje dozvola i rješenja, te po potrebi i studiju izvodljivosti, rekao je grčki ministar.

Kipar će takođe učestvovati u projektu, potpisavši u subotu sličan memorandum sa Egiptom.

Grčka i Kipar već su krenuli u sličan projekat sa Izraelom, najavljujući izgradnju evro-azijske interkonekcije na Mediteranu polaganjem najdužeg podmorskog kabla na svetu, na najvećoj dubini.

Projekat bi trebalo da košta oko 900 miliona dolara.

Grčka i Egipat dodatno će ojačati veze sa novim projektom nakon što su prošle godine potpisali sporazum o pomorskim granicama, kojim se regulišu prava na prirodne resurse.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti