Gradovi i investicije za Evropu

Komentari: 0
Fotografija od: Copyright: Schaub-Walzer / PID

Kao predsedavajući „Foruma za privredni razvoj“ („Economic Development Forum“) evropske mreže gradova EUROCITIES Beč je nedavnobio domaćin konferencije koja se održava dva puta godišnje.

Konferencija na temu „Gradovi i investicije za Evropu“ okupila je 90 predstavnika 40 evropskih gradova kao što su London, Berlin, Madrid, Amsterdam, Barselona, Prag, Rim, Riga, Nant, Vilnjus, Brisel i Beč, a govornici su bili austrijski i međunarodni stručnjaci iz oblasti privrede.

Ishod konferencije je bio jasan: Od 2008. godine investicije u Evropi su u padu, iako je Evropi i evropskim gradovima bilo neophodno više dugoročnih investicija u javni sektor da bi se prebrodila kriza. Metropole koje rastu i žele da održevisok kvalitet života za svoje građane zavise od investicija u javni sektor.

„Aktuelni budžetski propisi Evropske unije su nerazumni i nedovoljno fleksibilni. U bilansu privatne kompanije postoji razlika između kredita sa kojim se finansira proširenje fabrike ili organizovanje kompanijske proslave. U državnom budžetu je trenutno svejedno da li ste sa pozajmljenim novcem izgradili metro ili finansirali pivo za sve. Brisel ove dugove izjednačava i smatra nepoželjnim“, izjavila je Tanja Veseli, predsedavajuća „Foruma za privredni razvoj“ i članica gradske vlade Beča. „Javni sektor mora biti u mogućnosti da se zaduži, ako su razumne investicije u pitanju“, dodala je Veseli.

U jesen 2016. godine Beč je preuzeo dvogodišnje predsedavanje „Forumom za privredni razvoj“. Prioriteti Beča su stvaranje radnih mesta, inovacije i preduzetništvo i jačanje novih privrednih grana.

Beč je od 1995. godine član mreže EUROCITIES koja trenutno broji 139 članova i 40 partnerskih gradova i predstavlja oko 130 miliona stanovnika.

EUROCITIES se bavi temama kao što su privreda, informacione i komunikacione tehnologije, kultura, socijalno, životna sredina i saobraćaj. Naredna konferencija biće održana u martu 2018. godine u Bragi.

 

Izvor: 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti