Građevinska industrija u brojkama

Komentari: 0

Prema poslednjim raspoloživim podacima kojima raspolaže Privredna komora Srbije, građevinsku privredu Srbije čini oko 11 530 privrednih društava, sa oko 116 760 radnika. Građevinarstvo učestvuje u ukupnom broju privrednih društava sa 13,1%. Građevinarstvo učestvuje u ukupnom broju zaposlenih sa 11,8%.

• Izvođenje građevinskih radova

Građevinska operativa obuhvata:

- projektovanje, inženjering i druge srodne arhitektonske i inženjerske poslove. Ova oblast obuhvata 3 265 privrednih društva sa 18 300 radnika;

- visokogradnju (koju čine delatnosti: rušenje objekata - zemljani radovi, ispitivanje terena bušenjem i sondiranjem, grubi građevinski radovi i specifični radovi), stambena izgradnja, izgradnja hotela, poslovnih zgrada, poslovnih centara, zgrade za saobraćaj i telekomunikacije, industrijske zgrade, skladišta i drugo. Ovu oblast čini 2 690 privrednih društava sa 31 235 radnika;

- niskogradnju i hidrogradnju (koju čine delatnosti: izgradnja saobraćajnica, pista i sl, izgradnja hidroenergetskih objekata i ostali građevinski i specijalizovani radovi) obuhvata infrastrukturne objekte kao što su: autoputevi, putevi i ulice, železničke pruge, aerodromske piste, mostovi, vijadukti, tuneli i podzemni prolazi, luke, plovni kanali, brane i ostali hidrograđevinski objekti, cevovodi, komunikacioni i električni vodovi. Ova oblast obuhvata 1 210 privredih društava sa 34 356 radnika;

- zanatsko-završne radove (koje čine delatnosti: postavljanje električnih instalacija i opreme, izolacioni radovi, postavljanje cevnih instalacija, ostali instalacioni radovi, malterisanje, ugradnja stolarije, postavljanje podnih i zidnih obloga, bojenje i zastakljivanje i ostali završni radovi), predstavljaju prateću delatnost visokogradnji i niskogradnji. Ova oblast obuhvata 2 245 privrednih društava sa 17 060 radnika;

-ostale delatnosti (ovde spadaju: iznajmljivanje građevinske opreme, razvoj projekata o nekretninama, prostorno planiranje, tehničko ispitivanje i analize). Ova oblast obuhvata 1 250 privrednih društva sa 1 555 radnika.

• Stambena privreda

Stambena izgradnja treba da zadovolji potrebe sadašnjih kao i budućih generacija, pod uslovom da se zgrade grade fleksibilnije i po standardima koji će odgovarati utvrđenim međunarodnim propisima.

Jedan od značajnijih razvojnih projekata Republike Srbije je izgradnja stambenog prostora koji je egzistencijalna potreba na celoj teritoriji Srbije. Potreba za izgradnjom stanova i rešavanje stambenog problema je evidentna posledica kretanja stanovništva, formiranje novih mladih domaćinstava, kao i zamena dotrajalog i stambenog fonda lošeg kvaliteta.

Prema izvršenim analizama tržišta nekretnina i drugim pokazateljima, broj potrebnih stanova godišnje u Srbiji je iznad 25 000, a trenutno je preko 300 000 domaćinstava koja nemaju rešeno stambeno pitanje.

• Industrija građevinskog materijala 

Čine je delatnosti: vađenje kamena za građevinarstvo, proizvodnju bitumenskih materijala, opeke i crepa od gline, cementa, kreča, proizvoda od betona, proizvoda od gipsa, gotove betonske smeše, maltera, vlaknasto cementnih proizvoda, drugih proizvoda od gipsa; sečenje, oblikovanje i obrada kamena je u direktnoj zavisnosti od obima izvođenja građevinskih radova, a posebno u visokogradnji – stambenoj izgradnji. Ova građevinska oblast obuhvata oko 720 privrednih društava i zapošljava oko 12 100 radnika.

 

Izvor: PKS

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti