Građani će bez administrativnih taksi i tehničke dokumentacije ugrađivati solarne panele

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Građani mogu bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, do 50 KW, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i dodao da je to prilika za građane da pokažu ekološku svest i realno doprinesu smanjenju ugljeničnog otiska, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Republike Srbije.

Novim Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je stupio na snagu 30. aprila, u cilju povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora i posebno aktivnog uključivanja građana u energetsku tranziciju, po prvi put je uveden i institut kupca-proizvođača.

Na ovaj način je omogućeno da građani budu aktivni učesnici u proizvodnji električne energije, što je praksa u celoj Evropi.

On ističe da je Vlada Srbije odlučna da obezbedi pokolenjima odgovarajuću infrastrukturu za preradu otpadnih voda i selekciju i reciklažu otpada, što je prioritet ako želimo čistu vodu i vazduh.

Ministar Momirović je naglasio da su nadležne službe izmenile neophodne procedure, baš da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

- Svaki građanin, sada kao kupac-proizvođač, može praktično bez ijednog papira da postavi i proizvodi za svoje sopstvene potrebe električnu energiju iz energije sunca. Želja nam je da svaki građanin pored toga što će uštedeti novac, učestvuje u zaštiti životne sredine korišćenjem solarne energije - rekao je Momirović.

U Srbiji danas ima, prema dostupnim procenama, oko 600 km2 krovova, a cilj je da bar 10 odsto navedene površine bude iskorišćeno za postavljanje solarnih panela na krovovima, što bi značilo da će biti proizvedeno 6.000 MW energije iz solarnih panela, odnosno iz energije sunca kao obnovljivog izvora energije.

- Ako znamo da Srbija trenutno ima samo 11 MW instalisane snage iz energije sunca, značaj je više nego očigedan - istakao je Momirović i dodao da je jedino što građani, kupci - proizvođači treba da urade jeste da potppišu ugovor sa nadležnom distribucijom, čime će biti garantovana i tehnička ispravnost izvedenih radova.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmenilo je Pravilnik (Službeni glasnik broj 087/2021), što će za posledicu imati da za radove na postavljanju solarnih panela, kao jednostavnih objekata u smislu Zakona o planiranju i izgradnji nije potreban nikakav akt nadležnog organa, a da se za objekte čija je proizvodnja energije preko 50 kw ubrzaju i pojeftine svi postupci.

Pravilnik je objavljen dana 10. septembra 2021. godine i stupio je na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku''.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti