Google predstavio ažurirani AI čip

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Google je otkrio detalje nove verzije svojih čipova veštačke inteligencije za centar podataka i najavio centralni procesor baziran na Armou.

Google-ove Tensor Processing Units (TPU) su jedna od retkih održivih alternativa naprednim AI čipovima koje proizvodi Nvidia, iako programeri mogu da im pristupe samo preko Google-ove Cloud Platforme, a ne da ih direktno kupuju.

Google planira da ponudi centralnu procesorsku jedinicu (CPU) zasnovanu na ruci pod nazivom Akion preko Google Cloud-a. Kompanija je rekla da ima superiorne performanse u odnosu na k86 čipove i Arm čipove opšte namene u oblaku.

„Olakšavamo klijentima da svoja postojeća radna opterećenja prenesu na Arm“, rekao je Mark Lomajer, potpredsednik Google Cloud-a i generalni menadžer infrastrukture za računarstvo i mašinsko učenje.

„Axkion je izgrađen na otvorenom temelju, ali kupci koji koriste Arm bilo gde mogu lako da usvoje Akion bez reinženjeringa ili ponovnog pisanja svojih aplikacija.“

Rivalski operateri u oblaku kao što su Amazon.com i Microsoft napravili su Arm CPU kao način da razlikuju računarske usluge koje nude. Google je napravio druge prilagođene čipove za IouTube, AI i svoje pametne telefone, ali nije napravio CPU.

Broadcom se udružio sa Google-om na prethodnim generacijama TPU čipova. Google je odbio da komentariše da li je koristio partnera za dizajn za učešće Akion-a i Broadcom-a u TPU v5p.

Podružnica Alphabet-a je saopštila da je novi TPU v5p čip napravljen da radi u grupama od 8.960 čipova i da može postići dvostruko bolje performanse od prethodne generacije TPU-a. Da bi obezbedio optimalan rad kapsule, Google koristi tečno hlađenje.

Axion čip nudi 30% bolje performanse od Arm čipova opšte namene i 50% bolje performanse od trenutne generacije k86 čipova koje proizvode Intel i Advanced Micro Devices.

Axion se koristi u nekoliko Google usluga kao što su IouTube oglasi u Google Cloud-u. Kompanija planira da proširi takve namene i učini ih dostupnim javnosti „kasnije ove godine“.

TPU v5p je generalno dostupan preko Google Cloud-a.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti