Google će morati da uništi milijarde podataka i plati više od pet milijardi dolara

Komentari: 0
Fotografija od: Pixabay.com

Google je pristao da uništi više milijardi podataka, pošto su ga korisnici tužili da tajno prati kako koriste internet, iako su koristili opciju za privatni pregled sadržaja.

Advokati korisnika procenjuju da će dogovor o poravnanju vredeti više od pet milijardi dolara, a najviše 7,8 milijardi. Iako korisnici neće dobiti odštetu, oni i dalje mogu pojedinačno da tuže Google za naknadu štete.

Grupna tužba obuhvata milione korisnika koji su koristili privatnu opciju za korišćenje Google-a od 1. juna 2016.

Korisnici su tvrdili da analitika Goole-a, kolačići i aplikacije omogućavaju da kompanija Alphabet, koja je vlasnik Google-a, otvara novu stranicu, preko koje prati ljude koji su postavili Chrome pretraživač na režim inkognito, a druge pretraživače na privatno pregledanje.

U tužbi su naveli da je to omogućilo Google-u da neodgovorno gomila informacije i da sazna podatke o prijateljima korisnika, omiljenoj hrani, hobijima, navikama pri kupovini i najintimnijim, a potencijalno i sramotnim stvarima koje traže na mreži.rema nagodbi, Google će ažurirati podatke o tome šta prikuplja u opciji privatnog korišćenja, što je već počeo da radi, a takođe će omogućiti anonimnim korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana na pet godina.

"Rezultat je da će Google prikupljati manje podataka od privatnih sesija pregledanja korisnika i da će zarađivati manje novca od podataka", napisali su advokati korisnika, prenosi Glas Amerike.

Google nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Prema sudskim dokumentima, Google podržava nagodbu, ali se ne slaže sa pravnim i činjeničnim kvalifikacijama.

 

Izvor: 021.rs

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti