Google će dati 25 miliona dolara fondu EU protiv lažnih vesti

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Google će uplatiti 25 miliona dolara u novoosnovani Evropski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vesti.

Google je to objavio u kontekstu kritika da tehnološki giganti ne čine dovoljno da bi otkrili dezinformacije na Internetu.

Pandemija covida-19 i prošlogodišnji američki izbori izazvali su ogroman porast dezinformacija, a neki kritikuju društvene medije da nisu proaktivniji u rešavanju problema.

Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroga ograničenja.

Evropski fond za medije i informacije, koji su prošle nedelje pokrenuli Fondacija Calouste Gulbenkian i Evropski univerzitetski institut, ima za cilj da okupi naučnike, stručnjake za verifikaciju informacija, neprofitne organizacije i druga tela koja rade u javnom interesu, kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vesti.

„Doživljavajući neizvesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnije nego ikad ranije da ljudi imaju pristup tačnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije“, rekao je Googleov portparol Matt Brittin u blogu.

Fond će raditi pet godina.

Evropska opservatorija za digitalne medije, projekat Evropske komisije uspostavljen prošle godine, koji uključuje stručnjake za proveru informacija i univerzitetske istraživače, ocenjivaće i birati projekte.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti