Globalni uticaj rudarstva na životnu sredinu

Komentari: 0
Fotografija od: © Koushik Chowdavarapu

Na Institutu za ekološku ekonomiju u Beču je sprovedena sveobuhvatna analiza globalnog uticaja rudarske industrije na životnu sredinu korišćenjem nove geoinformatičke metode.

Autor studije je mapirao 100.000 kvadratnih metara rudarskog područja širom sveta, a rezultat analize pokazuje da su područja značajna za očuvanje biodiverziteta i stabilnosti klime najteže pogođena rudarstvom što čini 29 odsto svetskih rudarskih oblasti (29.171 kvadratni kilometar). Tropske i suptropske šume čine 60 odsto šumskog područja (8.533 kvadratnih kilometara) koje je posečeno između 2000. i 2019. godine kako bi se te oblasti raskrčile radi razvoja rudarstva.

Globalno rudarstvo igra ključnu ulogu u održivom razvoju.

S jedne strane eksploatacija minerala stvara najveće tokove otpada prouzrokovane od strane čoveka, zagađuje i uništava prirodna staniša širom sveta i doprinosi klimatskim promenama i gubitku biodiverziteta. S druge strane suočavanje sa aktuelnom ekološkom krizom zahteva prelazak na obnovljive izvore energije što je trenutno nezamislivo bez rudarstva, jer eksploatacija minerala u tome igra ključnu ulogu.

Studija pokazuje da informacije koje su dobijene putem satelita mogu da poboljšaju ekološku transparentnost u rastućoj rudarskoj industriji. Ona ističe neophodnost podizanja svesti o uticaju rudarstva među svim učesnicima u globalnom lancu snabdevanja.

Do sada nisu postojali podaci o površinama koje rudarska industrija koristi za eksploataciju minerala na gobalnom nivou. Ova studija predstavlja skup podataka o ekspanziji rudarske industrije putem vizuelne interpretacije satelitskih snimaka. Za izradu studije su korišćene približne geografske koordinate više od 6.000 aktivnih rudarskih lokacija širom sveta. 

 

Izvor: Eurocomm-PR/ Kancelarija Grada Beča u Beogradu

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti