Gde smo bili, kuda idemo?

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Prvo na šta smo se navikli uz priču o prilagodljivosti čoveka, bili su Zoom, Google meet i Vebex, koji nam jasno rekoše da je tehnologija sada motor evolucije.

Sledeće čega smo postali svesni je online trgovina, industrija usluga, prevashodno tržište dostave (samo tržište dostave hrane u Srbiji vredi oko 10,8 miliona evra na mesečnom nivou).

Kao da je virus imao agendu za dalje – lančanu reakciju. Na nekim razvijenijim tržištima, dostave za kupovinu putem neta, pa čak dostava bakaluka, odvijaju se dronovima!?

Dubai testira i leteći taxi, dron sa putnicima, bez pilota... hvala lepo!

Šta kad za taj dron zatrebaju delovi?

Nije problem, i Italijanima su lane trebali ventili za respiratore, pa su ih štampali! I to nije jedini deo medicinske opreme koji se rešava 3D printerom. Tu su viziri, maske za neinvazivnu ventilaciju, cevi za intubiranje...

Dakle, virus nas je naterao da koristimo aplikacije koje nismo znali da ih uopšte imamo na uređajima, pljeskavicu da nam dođe na kućni prag (uskoro dronom), da 3D štampače ne koristimo samo za štampanje figurica za riziko i da sve to ažurnije upotrebimo u cilju spasavanja života ili pak podizanja kvaliteta istog.

Kuda dalje? Pre svega, automatizacija i robotizacija proizvodnih procesa. Čestit čitalac ovog magazina će upitati: Znaš li ti od kad to već traje? Ali sada je potreba za smanjenjem broja ljudi u pogonima izraženija, pa i opravdanija.

Svedoci smo i kako roboti odmenjuju ljude tamo gde je prisustvo čoveka opasno, gde se meri temperatura, gde treba dezinfikovati prostor, a u Koreji (Južnoj!) ovih dana robot testira na KOVID.

Tu nam je i RPA (Robotic Process Automation) korišćenje softvera za automatizovanje poslovnih procesa kao što je tumačenje aplikacija, obrada transakcija, dakle obavljanje repetitivnih zadataka koje je čovek nekada morao sam da obavlja.

Veštačka inteligencija (AI) do sada je bila prisutna u svojim rudimentarnim oblicima: lični asistent na mobilnom telefonu, špijuniranje kupoholičarskih aspiracija, aplikacije za navigaciju.

E, ubuduće će se koristiti za utvrđivanje paterna kako bi se predvidela potražnja za uslugama bolnica, omogućavajući vlastima da donose preciznije odluke u korišćenju resursa (nije da virus nije uticao na ovaj primer); zatim za prepoznavanje promena u oblicima ponašanja mušterija, upravljanje prihodima ili unapređenje personalizovanih doživljaja.

Na istraživanja u ovoj oblasti u 2022. biće spiskano bar 57 milijardi dolara. Da AI lakše diše postara će se kvantno računarstvo u koje već naveliko ulažu kompanije tipa Google-a i Microsofta. I ova obećavajuća tehnologija nam je pomogla tokom pandemije, pre svega kroz proizvodnju vakcina, zbog brzine i jednostavnosti pristupa podacima, kontroli, analizi i delovanju na osnovu tih podataka, nezavisno od izvora.

Ova tehnologija primenjiva je u bankarstvu kroz upravljanje kreditnim rizicima i predviđanje prevara, mada, spisak oblasti gde se da primeniti je beskonačan. Osim bržeg razvoja , AI kvantno računarstvo nam može pružiti i nove materijale.

Pri pomenu virtualne realnosti (VR) i proširene realnosti (AR) na um nam pada industrija zabave, ali to je ono infantilno u nama.

Ove tehnologije se već koriste na ozbiljnim poslovima. Predviđa im se sjajna budućnost u obrazovanju, marketingu, tokom treninga, prilikom rehabilitacije, ali i obuke hirurga.

Internet stvari (IoT) je tehnologija umrežavanja vozila, zgrada, i drugih fizičkih objekata sa ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima i konektivnošću radi razmene podataka sa proizvođačem, operaterom ili drugim uređajima.

Ova tehnologija svakako nije najnovija, ali pomognuta navedenim sestrinskim tehnologijama pruža mogućnost unapređenja poslovanja kroz bolju obradu stečenih podataka, bolju bezbednost, efikasnije donošenje odluka, ubrzanje medicinske pomoći, može unaprediti korisničke servise, predvideti održavanje, ali i pružiti mnoge benefite koje danas ne možemo ni zamisliti.

Iako nas čeka šira upotreba 5G mreže koja će sve do sada navedeno učiniti dostupnijim, cifre vezane za ove tehnologije ostaće na nivou psovke. I da, 5G mreža...

Ali o njoj već sve znate!

I sad kada se vratimo na izolaciju, Vebex i naručivanje preko aplikacije, zar sve to ne deluje po malo, kao dekin crno beli televizor?

O Autoru

Dragan Otašević

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti