Frilenseri će za prihode koje su ostvarili u periodu od 1. aprila do 30. juna 2023. godine podnositi prijave na Obrascu PP OPO-K

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Frilenseri će za prihode koje su ostvarili u drugom kvartalu, odnosno u periodu od 1. aprila do 30. juna 2023. godine podnositi prijave na Obrascu PP OPO-K, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Kako je navedeno, rok u kome frilenseri podnose prijave je 30 dana od isteka kvartala.

Ovo je utvrđeno Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o poreskoj prijavi o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika koji je stupio na snagu 25. marta 2023. godine.

Ovim je, kako se navodi na sajtu Poreske uprave, propisana nova poreska prijava na Obrascu PP OPO-K - Poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na prihode ostvarene kvartalno, od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika.

- Što se tiče prihoda koje su frilenseri ostvarili u prvom kvartalu, odnosno od 1. januara do 31. marta 2023. godine, prijava se, takođe, može podneti na Obrascu PP OPO – K, s tim da se u ovom slučaju rok od 30 dana za podnošenje prijave računa počev od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za ponošenje prijave na ovom Obrascu - stoji na sajtu Poreske uprave i dodaje se da je u pripremi tehnička podrška koja će u "značajnoj meri olakšati frilenserima podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K".

Kako se navodi, na sajtu Ministarstva finansija i Poreske uprave biće objavljeno kada će ova tehnička podrška biti operativna.

- Ukoliko frilenseri žele da za prihode koje su ostvarili u prvom kvartalu 2023. godine podnesu prijavu pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, oni to mogu učiniti počev od 3. aprila 2023. godine na Obrascu PP OPO, s tim da u tom slučaju neće moći da koriste tehničku podršku kao u slučaju podnošenja poreske prijave na Obrascu PP OPO-K - navode na stranici Poreske uprave.

Takođe, ističe se da će Ministarstvo finansija će u narednom periodu objaviti objašnjenja u vezi sa podnošenjem i popunjavanjem poreskih prijava na Obrascu PP OPO, kao i na Obrascu PP OPO-K.

Izvor: eKapija

 

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti