FARO Quantum MAX

Komentari: 0

Preduzeće FARO još od 1995. godine proizvodi jedne od najboljih prenosnih koordinatnih mernih uređaja (CMM). Kada dođe do spovođenja tačnih 3D merenja i kontrole na manjim i srednje velikim delovima, za to je na raspolaganju brz i tačan uređaj FARO Quantum Max FaroArm, koji se temelji na kontaktnim merenjima.

Bilo da je reč o svemirskoj, proizvodnoj, montažnoj ili automobilskoj industriji, taj svestrani proizvod s lakoćom obavlja tačna merenja, bilo da se ona sprovode u radionici, ili na terenu, bez obzira na uslove.

A kada merimo delove, koji imaju prezahtevnu geometriju za kontaktna merenja, za to je namenjen FARO Quantum Max ScanArm, koji pomoću FAROBlu Laser Line Probe (LLP) s lakoćom može snimiti milione tačaka na površini merenog objekta.

FARO Quantum Max

FARO na tržištu nudi tri verzije FARO Quantum Max mernih ruku. Razlikuju se u cenovnom rangu i naravno prema tačnosti i robusnosti. Cenovno je najdostupniji model QuantumE Max.

Nešto skuplji, ali i tačniji je model QuantumM Max. A ukoliko želimo najviši stepen tačnosti, primenićemo QuantumS Max. Svi modeli ruku imaju dva oslonca za pričvršćivanje, koja su brzo izmenjiva.

Velika prednost je i to, da kada zamenimo mesto stezanja mernog uređaja, ne trebamo uređaj ponovo kalibrirati. Sve ruke su takođe kompatibilne s FARO 8-Axis Max radnim stolom, što omogućuje lakše i brže snimanje podataka.

FARO Quantum Max FaroArm

3D merne ruke ili artikulirane ruke, prenosni su koordinatni merni uređaji, koji definišu i beleže lokaciju pipka u prostoru. Rezultati se beleže preko programske opreme na računaru.

Kako bismo odredili položaj pipak, u svakom zglobu ruke nalaze se staklene pločice, tj. enkoderi, koji tačno beleže podatke. Radijalni doseg ruku je u rasponu od 2 pa sve do 4 metra. Što je ruka kraća, tačnija su merenja, jer je prisutno manje tehničkih grešaka povezanih s dužinom sastavnih delova.

Na tačnost utiče i broj rotirajućih osi ruke. Ponovo, manje osi (6), znači tačnija merenja. Jedna od glavnih prednosti ruku je njihova prenosivost. U poređenju sa tradicionalnim CMM-uređajima, ruke su manje i lakše, što znači da merni objekat nije potrebno dostaviti do mernog uređaja, već merna ruka može biti prenesena do mernog objekta.

To nam smanjuje čekanje obradnog stroja i usko grlo u kontroli delova. Ruke se prilagođavaju različitim temperaturnim uslovima, tako da nisu ograničene samo na sobu s kontrolisanom temperaturom.

Tačnost artikuliranih ruku je načelno viša od ručnih mernih instrumenata. Pored toga, što su ruke jeftinije od uobičajenih CMM, one su i lakše za primenu.

FARO Quantum Max ScanArm

Merne ruke su kompatibilne i s laserskim linijskim skenerima. Ti skeneri sakupljaju podatke o mernom objektu bez potrebe za kontaktnom.

Kao rezultat skeniranja dobijamo oblak tačaka, koji se jednostavno pretvara u CAD model. Tako podatke snimamo brzo i bez rizika od oštećivanja dela usled dodira.

Skeneri na artikuliranim rukama obično se sastoje od kamere i lasera. Laser emituje zraku u obliku linije na merni objekt, a kamera snima podatke s laserske linije obzirom na njen položaj.

Tako dobijamo 3D koordinate tačaka. Snimanje tačaka može se ostvariti brzinama od 10.000 pa do 50.000 tačaka u sekundi.

FAROBlu LLP

Kao što je već bilo napomenuto, ruke su kompatibilne s laserskim skenerima. FARO nudi tri različita skenera FAROBlu, koji deluju na načelu CLR tehnologije (continuous light rectifications), što nam omogućuje skeniranje reflektivnih, tamnih i prozirnih površina.

Skeneri se međusobno razlikuju u brzini i tačnosti snimanja podataka. FAROBlu xR omogućuje vrlo tačno skeniranje delova s uskim tolerancijama i finim detaljima.

FAROBlu xS dolazi u obzir, kada skeniramo veće delove s velikim površinama, gde je naš prvi prioritet brzina skeniranja.

Treći proizvod iz ponude zove se FAROBlu xP, koji objedinjuje karakteristike oba prethodno navedena modela.

Brže snima podatke od xR modela, a nudi bolju tačnost od xS modela.

IB-CADDY D.O.O.
Dunajska Cesta 106
1000 Ljubljana
tel.: +386 1 566 12 55
info@ib-caddy.com
www.ib-caddy.com

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti