EU povećava carine na kineska električna vozila: Za neka će biti i 38,1 odsto

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Evropska komisija (EK) je obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

Kako se navodi u saopštenju, na automobile firme Bi-Vaj-Di (BYD) će se ubuduće odnositi carina od 17,4 odsto, kompanija Gili će plaćati 20 odsto, a SAIC 38,1 odsto.

Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 21 odsto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU o subvencijama očekuje carina od 38,1 odsto.

Do sada su carine na uvoz kineskih električnih automobila iznosile 10 odsto.

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je ranije ovog meseca na posledice ograničenje trgovine sa Kinom, rekavši da Evropska unija ne treba da zatvara svoja tržišta za strane kompanije.

Ako bi Kina uzvratila recipročnim merama, najteže bi bili pogođeni upravo nemački proizvođači automobila kao što je Volkswagen ili BMW, prenosi Blumeberg.

"Kina će preduzeti sve neophodne mere da odbrani svoja zakonska prava i interese", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian.

Kina bi mogla da uzvrati Evropskoj uniji merama u oblasti poljoprivrede, avijacije i automobilske industrije, a Peking je već pokrenuo istragu o nekim vrstama evropskih alkoholnih pića.

Izvor: 021

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti