EU podiže ciljeve u segmentu obnovljive energije

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Rani nacrt buduće Direktive EU o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine dobije čak 38-40% energije iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udeo sunca, vetra i drugih obnovljivih izvora u evropskom energetskom miksu za kraj decenije.

Trenutna Direktiva je poslednji put ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32% udela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU do 2030.

Povećanje ovog cilja na 38-40% znači gotovo udvostručavanje udela obnovljivih izvora koji trenutno obezbeđuju oko 20% energije bloka potrebe.

U pogledu transporta, zelena energija je u 2019. godini činila samo 8,9%, prema najnovijim podacima Eurostata iz decembra 2020.

Revidirana Direktiva o obnovljivoj energiji biće predstavljena 14. jula kao deo šireg paketa zakona čiji je cilj ispunjavanje ažuriranih odluka bloka klimatski ciljevi za 2030. godinu, objavio je Euractiv, prenosi portal energetika-net.

Pre samo dve nedelje, kreatori politike složili su se o novom evropskom zakonu o klimi koji prvi put čini klimatsku neutralnost bloka 2050. zakonskom obavezom za EU.

Novi zakon takođe postavlja cilj smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55% do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine, mada će taj cilj takođe uzeti u obzir sekvestraciju ugljenika iz šumarstva i upotrebe zemljišta, čineći bruto cilj sličnijim 52 ili 53 %. smanjenja.

„Obnovljivi izvori energije igraju osnovnu ulogu u postizanju evropskog zelenog sporazuma i postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine“, navodi se u nacrtu predloga analize troškova i koristi, objavljenom na veb lokaciji industrijske grupe Alijansa za obnovljivo grejanje i hlađenje.

"Energetski sektor doprinosi preko 75% ukupnih emisija stakleničkih gasova u EU, a energetska efikasnost i obnovljivi izvori su zato ključni za postizanje veće klimatske ambicije do 2030. godine", navodi se u dokumentu. inicijative razmatrane u nacrtu sažete su u tabeli opcija politike.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti