EtherCAT P: komunikacija i napajanje u jednom kablu

Komentari: 0

Kompanija Beckhoff, koja iza sebe ima skoro 35 godina razvoja novih proizvoda i rešenja, predstavila je EtherCAT P – inovativno rešenje, koje kombinuje komunikaciju i napajanje u jednom 4-žičnom Ethernet kablu.

EtherCAT P obezbeđuje direktno napajanje priključenih EtherCAT P uređaja, senzora i aktuatora. Novo rešenje s jednim kablom kompanije Beckhoff predstavlja važan korak u smeru automatizacije bez kontrolnih ormana.

EtherCAT P u jednom kablu kombinuje dva zasebna sistema napajanja - US (za napajanje sistema i senzora) i UP (periferni napon za napajanje aktuatora), koji su električno izolovani jedan od drugog, a svaki može priključene komponente napajati strujom do 3 A te naponom 24 V DC.

Istovremeno rešenje zadržava sve prednosti EtherCAT-a kao što su sloboda formiranja topologije, velike brzine, optimalne iskorišćenosti propusnog opsega, precizne sinhronizacije, širokog spektra dijagnostičkih funkcionalnosti itd.

Sa EtherCAT P tehnologijom struje napajanja teku preko 100 MBit podatkovne linije, što obezbeđuje ekonomično i kompaktno povezivanje. Kako bi se izbegla mogućnost pogrešnog povezivanja na standardne EtherCAT uređaje te s time povezane moguće kvarove, Beckhoff je razvio i specijalne priključke namenjene za upotrebu sa EtherCAT P.

Cela porodica EtherCAT P konektora je namenjena širokom opsegu primena, do 24 V DC U/I sistema, pa do, na primer, pogona s naponom napajanja 400 V AC odnosno 600 V DC, sa jačinom struje do 64 A.

EtherCAT P omogućuje i uštede i to iz više razloga:

Nema potrebe za odvojenim kablovima za napajanje.

Brže ožičenje obezbeđuje bitnu uštedu vremena.

Manja mogućnost grešaka pri ožičenju.

Potrebno je manje prostora za montažu kabelskih lanaca, kanala i upravljačkih ormana.

Jedna od karakteristika EtherCAT-a je i to, da korisnik ima na raspolaganju različite topologije mreže, koje može međusobno kombinovati i tako stvoriti osnovu sistema, koja je najjeftinija i najbolja za datu situaciju.

Za razliku od klasičnog sistema napajanja uređaja preko Etherneta (Power over Ethernet tj. PoE), EtherCAT P obezbeđuje i serijsko povezivanje više uređaja samo s jednim izvorom napajanja.

Uskoro će biti dostupan i alat za planiranje EtherCAT P mreže, koji će obezbediti određivanje odgovarajuće dužine i vrste kablova zbog pada napona, te optimalni raspored uređaja u mreži.

Više informacija o EtherCAT P možete naći na www.beckhoff.si ili kod kompanije Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.

 

Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.
Zbiljska cesta 4
1215 Medvode, Slovenija
Tel.: +386 1 361 30 80
www.beckhoff.si
info@beckhoff.si

O Autoru

Marjan Ravšelj

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti