Ekonomska stagnacija evrozone: PMI indeks je u januaru opao za 1,6 poena

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ekonomski pad evrozone produbio je u januaru zbog pojačanih antipandemijskih mera koje su teško pogodile uslužni sektor, ali poslovni lideri polažu nade u kampanju vakcinacije protiv covid 19, navodi se u izveštaju Markita.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u januaru je pao za 1,6 poena u odnosu na mesec ranije, na 47,5 poena, izvestila je londonska kompanija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Vrednosti veće od 50 poena signaliziraju porast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Uslužni sektor zabeležio je dublji pad aktivnosti nego u decembru, jer su kompanije ostale zatvorene da uguše novi talas pandemije. Industrija je i dalje jaka jer su fabrike i dalje uglavnom otvorene, pa je rast samo usporen, napominje Markit.

„Pomalo je ohrabrujuće što je pad blaži nego prošlog proleća, što odražava kontinuiranu relativnu otpornost industrije, rastuću potražnju za izvozom i blaže blokade, u proseku nego prošle godine“, rekao je glavni ekonomista Markite Chris Villiamson.
Vrednosti PMI u poslednja tri meseca su više nego u prva tri pandemijska meseca prošlog proleća, a to sugeriše da su ekonomske posledice drugog talasa infekcije trenutno znatno blaže od posledica izazvanih prvim talasom, ocenjuje Markit.

Stalno širenje zaraze i zabrinutost zbog potražnje blago su pritisnuli optimizam poslovnih lidera početkom nove godine, gurnuvši u drugi plan početak kampanje vakcinacije protiv covid 19.

Okosnica je dobro raspoloženje u industriji, a Villiamson takođe ukazuje na naznake da se kompanije i potrošači postepeno prilagođavaju pandemiji i ograničenjima.
„Prema tome, podaci ankete podržavaju procenu da će početak 2021. biti slab za evrozonu, ali državna ekonomija bi trebalo da ubrza paralelno sa širenjem kampanje vakcinacije“, zaključuje glavni ekonomista Markita.

Izvor: SEEbiz

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti