EBRD finansira uvođenje pametnih brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu sa 40 miliona EUR

Komentari: 0
Fotografija od: pixabay.com

Ministarstvo finansija, Elektrodistribucija i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su danas ugovore o zajmu za projekat Pametna brojila.

Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 mil EUR zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

- Ovo je samo početak naše saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka. Drago nam je da možemo doprineti modernizaciji i povećanju efikasnosti energetike u Srbiji - rekla je ona.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, istakao je da je potpisivanjem ovih ugovora načinjen ozbiljan korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

- Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 mil EUR, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine - rekao je Stevanović.

Direktor poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović rekao je da će se kroz ovaj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada - Čačku, Nišu i Kraljevu.

- Benefiti su veliki, kako za "Elektrodistribuciju Srbije", tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke - poručio je on.

Ministarka energetike Zorana Mihajlovićeva koja je prisustvovala potpisivanju ugovora istakla je da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

- Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje, i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo.

Ali, to nije jedina prednost ovog projekta, on će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora.

Da bismo živeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju, to najbolje znaju građani u određenim delovima Srbije.

Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 mil EUR, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni - rekla je ona, prenosi sajt Ministarstva energetike.

Izvor: eKapija

0 Komentara o ovom članku
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Klijenti